Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 nov 2022
Leestijd: 8 minuten

Harry Potter en Fantastic Beasts gerankt: de top 13 beste films

Terwijl Warner Bros. Discovery plannen maakt voor een nieuwe Harry Potter-film, blikken wij nog eens terug: als je de Potter-films en de Fantastic Beasts-trilogie naast elkaar zet, wat zijn dan de beste films als je IMDb en Rotten Tomatoes moet geloven?

De gloednieuwe baas van Warner Bros. Discovery wil meer Harry Potter-films gaan maken. Ook de contentbaas van HBO Max heeft die ambitie bevestigd. Sterker nog, geruchten wijzen erop ze The Cursed Child willen gaan verfilmen, een toneelstuk over de originele personages uit de boeken van J.K. Rowling.

Harry Potter vs. Fantastic Beasts

Geen nieuw Fantastic Beasts-deel dus. Sterker nog, mede dankzij matige bioscoopomzetten en de uitspraken van de nieuwe CEO van Warner Bros. Discovery is het zo goed als zeker dat die filmreeks klaar is.

In afwachting van een nieuw hoofdstuk blikken we nog eens terug. We rangschikken alle Harry Potter-, Fantastic Beasts-films en officiële documentaires, op basis van IMDb- en Rotten Tomatoes-scores.

13. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

We trappen af met de rangschikking van IMDb. Dan is de laatste Fantastic Beasts-film de matigste performer. Dit keer is het professor Albus Perkamentus zelf die Newt Scamander en zijn partners moet helpen. Grindelwald is aan dodelijk plan aan het werken om alle dreuzels te elimineren, maar Perkamentus weet dat Newt de sleutel is tot het stoppen van zijn plannen.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 6.2

12. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

De tweede film van de Fantastic Beasts-reeks neemt ons mee terug naar het magische universum van Harry Potter. We volgen Newt Scamander (Eddie Redmayne) die wordt ingeschakeld door Albus Perkamentus (Jude Law) om de gevaarlijke tovenaar Grindelwald (Johnny Depp) te stoppen. Deel twee scoort dus beter dan het derde deel, maar een 6.5 is nou niet echt een cijfer om trots op te zijn.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max

IMDb-score: 6.5

11. Fantastic Beasts: A Natural History (2022)

Op HBO Max vind je naast de films ook de documentaire Fantastic Beasts: A Natural History. Niemand minder dan Stephen Fry onderzoekt de link tussen JK Rowlings mythische en vooral fantastische wezens en echte dieren die op onze aarde rondlopen of liepen. Een aanrader voor elke Potter-fan, ondanks de opvallend lage score. Wellicht omdat men vooral nieuwe films wilt, in plaats van dit soort extraatjes…

Fantastic Beasts: A Natural History is nu te zien op: HBO Max

IMDb-score: 6.6

10. Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

De conclusie is duidelijk: de eerste Fantastic Beasts-film is de beste, maar de trilogie kan zich niet meten met welke Potter-film dan ook. Althans, als we IMDb moeten geloven. Het is 1916 en Newt Scamander, gespeeld door Eddie Redmayne, komt aan in New York. Hij is op weg naar Arizona, maar een storm gooit roet in het eten. Al snel raakt hij verstrikt in een web van geheimen en gevaar. Een begin van een vroegtijdig beëindigd avontuur.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.2

9. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

We zijn aanbeland bij de ‘originele’ films. The Chamber of Secrets was wederom een topfilm van Chris Columbus, die ons meeneemt in de magische wereld van Harry Potter. In de tweede film is er een nieuw mysterie voor Potter en Co. om in te duiken: De Geheime Kamer. Een aantal studenten wordt aangevallen en verlamd door een mysterieuze kracht, en het lijkt erop dat Harry de volgende op de lijst is. Samen met zijn vrienden Ron en Hermione moet hij de kamer vinden voordat het te laat is.

Harry Potter and the Chamber of Secrets is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.4

8. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Harry Potter and the Order of the Phoenix is de vijfde film in de filmreeks, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.K. Rowling.  Lord Voldemort probeert en begint langzaam maar zeker de macht over Zweinstein te krijgen. Harry en zijn vrienden zullen alles in het werk moeten stellen om dit te voorkomen. De toon van deze film staat in schril contrast tot de eerste twee delen. We gaan van gezellige kerstachtige films naar een duister en grimmige sfeer.

Harry Potter and the Order of the Phoenix is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.5

7. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Het zesde film van de serie verfilmt het boek The Half-Blood Prince, waarin Harry steeds meer te weten komt over het donkere verleden van Lord Voldemort. Een duistere maar vooral intrigerende achtbaanrit, die fans eindelijk antwoorden bezorgde op de vele vragen die het mysterie rondom Voldemort in de eerste films opleverde.

Harry Potter and the Half-Blood Prince is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.6

6. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Het begon allemaal zo onschuldig. Pure nostalgie. De jonge Harry Potter die ontdekt dat hij magische krachten heeft en naar Zweinstein gaat, een school voor tovenaars. De cast, die nog zo piepjong is. Als je één film opnieuw gaat kijken, laat het dan deze zijn. Perfect voor tijdens de feestdagen! Al weet je ook: als je er één kijkt, dan wil je ze waarschijnlijk allemaal zien.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.6

5. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

The Deathly Hallows is het laatste boek in de serie, en deze film beslaat de eerste helft van het verhaal. Harry, Ron en Hermione hebben zich verscholen in de Dreuzelwereld, op de vlucht voor Voldemort. Ondertussen racen ze tegen de klok om de laatste Gruzielementen te vernietigen, de magische voorwerpen die ervoor zorgen dat Lord Voldemort onsterfelijk is.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.7

4. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Voor dat duistere tweeluik kregen we eerst nog een groots tovenaarstoernooi te zien, in The Goblet of Fire. In het vierde deel van de franchise wordt Harry uitgenodigd om mee te doen aan het Triwizard Tournament, een toernooi tussen drie tovenaarscholen. Maar wanneer hij gekozen wordt als de fourth champion, blijkt dat er iets niet klopt. Het Triwizard Tournament is namelijk bedoeld voor tovenaars die al in het derde jaar zitten, maar Harry zit pas in zijn tweede jaar. Wie heeft hem ingeschreven, en waarom?

Harry Potter and the Goblet of Fire is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.7

3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Alfonso Cuaron heeft wat ons betreft met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban de beste film uit de reeks afgeleverd. De film combineert de warme nostalgie van de eerste films met de grimmigheid van de laatste delen. Sirus Black is ontsnapt uit de zwaarbewaakte gevangenis Azkaban, en heeft het op Potter gemunt. Of zit ‘t toch anders in elkaar?

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 7.9

2. Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts (2022)

Voor we eindigen met, in meerdere opzichten, de laatste film, nemen we nog even pauze met een documentaire. Dan hebben we het over de Return to Hogwarts-special. Een documentaire waarin de cast en crew van alle Harry Potter films bij elkaar komen om de verjaardag van de eerste film te vieren. Pure nostalgie, en een verrassend onderhoudende terugblik. Met één grote afwezige…

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max

IMDb-score: 8.0

1. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Hoe toepasselijk wil je het hebben: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 is de laatste film in de Harry Potter-franchise en tevens ook de best beoordeelde op IMDb. Een waardige afsluiter dus. In deze film moeten Harry, Ron en Hermione de resterende Gruzielementen van Voldemort zoeken, om zo de Dark Lord te kunnen vernietigen. Met als climax een epische confrontatie op Zweinstein.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 8.1

De beste films volgens Rotten Tomatoes

Oké, leuk die IMDb-scores, maar die zijn behoorlijk hypegevoelig. Wat zijn de beste Harry Potter-films waarin je de scores op Rotten Tomatoes vergelijkt? Op dat platform worden honderden recensies van critici verzamelt, met een uiteindelijke totaal score als resultaat. Dan krijg je de volgende rangschikking:

  1. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – 96 procent
  2. Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts – 93 procent
  3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 90 procent
  4. Harry Potter and the Goblet of Fire – 88 procent
  5. Harry Potter and the Half-Blood Prince – 84 procent
  6. Harry Potter and the Chamber of Secrets – 82 procent
  7. Harry Potter and the Philosopher’s Stone – 81 procent
  8. Harry Potter and the Order of the Phoenix – 87 procent
  9. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – 77 procent
  10. Fantastic Beasts and Where to Find Them – 74 procent
  11. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – 46 procent
  12. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald – 36 procent
  13. Fantastic Beasts: A Natural History – niet gerankt

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.