Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 15 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De dag dat Eminem werd afgewezen voor een hoofdrol in GTA

Toen GTA III op consoles uitkwam in 2001, veroverde de game al snel de hele wereld. En ook Hollywood probeerde mee te varen op de golf van succes. De studiobazen konden een cash cow als dit natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Maar Rockstar bedankte voor een film met Eminem in de hoofdrol.

Volgens Kirk Ewing, veteraan in de game-industrie en tevens bevriend met de broers die GTA hebben bedacht, werd hij benaderd door een Hollywood-agent met het voorstel om een film te maken over de open world-game. “Niet geïnteresseerd”, was het overtuigende antwoord van Sam Houser, mede-oprichter van Rockstar.

GTA-film met Eminem in de hoofdrol

Aan het begin van het millennium stond Eminem natuurlijk op het toppunt van zijn kunnen. Het album Marshall Mathers brak allerhande records en de rapper was toen ook net klaar met het opnemen van het gelauwerde 8 Mile, de semi-biografische film over het begin van zijn carrière. Maar met een hoofdrol in een GTA-film zou de populariteit van Eminem epische proporties hebben aangenomen.

eminem, gta
Eminem in 8 Mile (Afbeelding: Imagine Entertainment)

Helaas liep het niet zo’n vaart. In Bugzy Malone’s Grandest Game, een BBC-podcast gewijd aan het ontstaansverhaal van GTA, laat Ewing zijn licht schijnen op het opmerkelijke verhaal.

‘Bedankt, maar nee dank je’

“Ik kreeg telefoon van een producer uit Los Angeles om 4 uur ‘s ochtends. Hij zei dat ze Eminem hadden kunnen strikken en dat de film door Tony Scott (Top Gun, red.) geregisseerd zou worden. De producer bood 5 miljoen dollar voor de rechten van GTA. Maar ik belde Sam Houser op, die meteen aangaf niet geïnteresseerd te zijn”, luidt het. “De twee broers (Sam en Dan Houser, red.) realiseerden zich dat ze de grootste mediafranchise ter wereld in handen hadden, groter dan gelijk welke film er op dat moment speelde.”

Met andere woorden zullen we spijtig genoeg nog even moeten wachten op een GTA-film. Gelukkig gaf de huidige CEO van Rockstar wel onlangs een update over de ontwikkeling van GTA VI. Fans speculeren ook al volop over wanneer we de eerste – officiële – beelden te zien zullen krijgen. Eind november misschien? Dan viert Rockstar namelijk het jubileum van de beste game aller tijden. Zonder Eminem, waarschijnlijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.