Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 31 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

‘Drastische wijziging’ The Last of Us ontlokt tranen op social media

Hoeveel tranen rolden er over je wangen na het kijken van de derde aflevering van The Last of Us? Social media snottert in ieder geval met je mee. Allemaal omwille van de meest drastische afwijking van het originele game-verhaal tot nu toe.

De meest recente aflevering van de HBO Max-serie maakt één ding duidelijk: stoere mannen huilen. Ondanks dat The Last of Us voor het eerst sterk afwijkt van het pad dat de game-personages hebben bewandeld, kan het prachtige liefdesverhaal dat zich voor onze ogen voltrok op heel wat lof rekenen. En zelfs de meest diehard fans van het spelletje gaan inmiddels overstag.

“De derde aflevering van The Last of Us wijkt sterk af van de games, maar het is werkelijk een prachtig verhaal dat op zichzelf staat. Als een mega fan van de games kan ik de serie niet sterk genoeg aanraden,” klinkt het overtuigend. Maar op welke manier wijzigt de HBO Max-reeks het origineel precies? En waarom?

Spoiler alarm!

Tranen op social media over The Last of Us

Aflevering drie van The Last of Us draait voornamelijk om de personages Bill en Frank. Bill (gespeeld door een geniale Nick Offerman) is een ‘survivallist‘ die na de zombie-uitbraak zijn verlaten woonwijk heeft omgetoverd tot een ondoordringbaar fort. De eerste jaren brengt hij met plezier alleen door, maar dan ontmoet Bill iemand die per ongeluk in een van zijn vallen getrapt is. Na een schuchtere kennismaking ontwikkelen de twee al snel een liefdevolle relatie en de rest van de aflevering verkent hun romance over een periode van meerdere jaren.

Aan het einde vraagt een inmiddels terminaal zieke Frank (Murray Bartlett die je nog kent uit seizoen 1 van The White Lotus) aan Bill om hem uit zijn lijden te verlossen door een medicijn in de wijn te doen dat hem voor altijd zal doen inslapen. Ontredderd en met de ogen vol tranen voert Bill dit verzoek uit, maar niet alvorens hij zelf een grote slok neemt van de fles. Samen uit, samen thuis.

Een bitterzoet einde van de beste aflevering tot nu toe.

De drastische wijziging

De grootste verandering tot zover tussen de HBO Max-versie van The Last of Us en de game van Naughty Dog is voornamelijk aan Frank te wijten. In het videospel wordt hij namelijk nooit levend getoond. In plaats daarvan wordt zijn opgehangen lijk gevonden door Joel, Bill en Ellie. Frank onthult in een begeleidend briefje dat hij werd gebeten door een geïnfecteerde en in plaats van zelf in een monster te veranderen, koos hij ervoor zijn eigen leven vroegtijdig te beëindigen.

Het andere grote verschil met het spel is dat Bill en Frank een enorme ruzie krijgen. Hoewel er in het spel ook subtiel naar hen wordt verwezen als romantische partners, bekent Frank uiteindelijk in diezelfde brief aan Bill dat hij hem verafschuwt. In de game is er dus helemaal geen happy end tussen Frank en Bill. Eenzaam en alleen achtergebleven moet de doomsday prepper leren leven met de dood van zijn levenspartner.

Brein achter HBO Max-hit reageert

Maar de geestelijke vader van zowel de games als de serie, Neil Druckmann, was aanvankelijk niet te spreken over eventuele veranderingen aan zijn intellectueel troetelkind.

“Als je mij enkele jaren geleden had gevraagd of ik het goed zou vinden als het lot van een van de hoofdpersonages volledig zou veranderen? Dan zou ik zonder twijfel hebben gezegd: nee, echt niet.”

Uiteindelijk bracht een ontmoeting met de uiteindelijke showrunner van The Last of Us – Craig Mazin die met Chernobyl al een mooie adelbrief had – de uitvinder van de HBO Max-hit op andere gedachten. In plaats van het verhaal door de ogen van Joel en Ellie te beleven, werd Druckmann door Mazin overtuigd om het publiek een volledig achtergrond verhaal te geven van het opmerkelijke duo.

“Je beleeft het moment dat Bill en Frank elkaar ontmoetten en verliefd werden en dan springen we door de tijd en laten we zien hoe het voor twee mannen van middelbare leeftijd is om dat eerste moment van pure romantiek achter zich te laten. En wat gebeurt er dan als je dat verlies voelt aan het einde van een vervuld leven?”

Tranen met tuiten. Dat gebeurt er blijkbaar. Je ogen zijn waarschijnlijk zo opgezwollen van het huilen dat je deze geniale details uit The Last of Us van HBO Max sowieso gemist hebt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.