Martin de Coninck
Martin de Coninck Reizen 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Goud zoeken in Europa? Deze landen hebben de rijkste bodems

Ooit weleens afgevraagd of goud zoeken in Nederland mogelijk is? Hoewel goud overal ter wereld in de bodem zit, is het maar op een aantal plekken lucratief genoeg om het daadwerkelijk te delven. Een aantal gunstige plekken in Europa voor gelukszoekers.

Al die programma’s op televisie over succesvolle (en minder succesvolle) gouddelvers kunnen de goudkoorts flink aanwakkeren. Een metaaldetector, frisse moed en gaan met die banaan. Toch moet je wel weten waar je zoekt. De achtertuin is waarschijnlijk geen hotspot die de moeite waard is om af te graven.

Goud zoeken in Nederland

Voor de kortstondige goldrush in Nederland moeten we behoorlijk terug in de tijd. In 1902 dachten twee gelukzoekers in het Overijsselse Nijverdal rijke grond te hebben aangetroffen. De overheid verleende een concessie om te delven en goudmijnveld Erica was een feit.

Na enkele grondmonsters bleek echter dat de hoeveelheid goud in de bodem – zoals eigenlijk voor heel Nederland geldt – niet lucratief genoeg was om te delven. Goud is namelijk een natuurlijke grondstof die overal ter wereld in de bodem zit, maar de hoeveelheid varieert nogal per gebied.

Deze plekken in Europa zijn wel rijk aan goud

Goud zoeken op andere plekken in Europa is een betere optie. Roemenië en Bulgarije hebben beiden een ondergrond die rijkelijk gevuld is met de waardevolle grondstof. Op deze webpagina zie je een aantal landkaarten die aangeven waar de kans op goud in de bodem het grootst is.

Roemenië heeft zelfs de grootste goudvoorraad van Europa. Het land trekt jaarlijkse veel goudzoekers die actief naar goud zoeken. Voor Dracula-fans ook goed te combineren met een tripje naar horrorkasteel Bran.

Hoe zoek je naar goud?

Oké, je hebt een stekkie gevonden en je wil je geluk beproeven. Koop je een metaaldetector en wacht je op die magische hoge toon? Dat kan.

Toch pakken de meesten amateur-goudzoekers het anders aan en kiezen ze een rivier of beek uit. Deze liggen vaak dichter bij de goudbron, waardoor de kans toeneemt om grotere stukken goud te vinden, zoals een echte nugget. Met goudpannen en een speciale zeeftechniek worden water en lichtere gronddeeltjes gescheiden van de zwaardere gouddeeltjes.

Met de metaaldetector op pad

Geen zin in een nat pak? Ga dan ouderwets op pad met een metaaldetector. Met name Zwitserland, Spanje en Roemenië zijn geschikt om op deze manier goud te zoeken. Hier worden nog regelmatig redelijk grote goudklompjes gevonden. Ook in Lapland, Finland en Noorwegen kun je op deze manier succes boeken. Wat extra lagen kleding is dan niet onverstandig.

Op deze webpagina zie je een aantal landkaarten die aangeven waar de kans op goud in de bodem het grootst is.

Goud zoeken in Nederland is dus mogelijk, maar meer dan enkele piepkleine schilfers zal het niet opleveren. Niet genoeg om de lunch te betalen. Goud zoeken op andere plekken in Europa biedt meer mogelijkheden, als je weet waar je moet zoeken en beschikt over een gezonde dosis geduld en doorzettingsvermogen.

Investeren in goud: 5 vragen aan Bart Brands van Gold Republic

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.