Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 26 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

5 landen in Europa waar je goud kunt vinden in beek en bodem

Goud is samen met zilver de enige vorm van echt geld. Althans, dat stellen sommige experts. Hoewel je het waardevolle edelmetaal niet dagelijks op straat tegenkomt, zijn er landen in Europa waar je goud in de natuur kan vinden.

Ook in Nederland zit goud in de bodem. Zo hadden we in de vorige eeuw zelfs een goudmijn in Overijssel, genaamd Erica. De grond bleek echter niet rijk genoeg aan het edelmetaal om delven lucratief te maken.

Vijf Europese landen waar je goud vindt

Toch zijn er landen in Europa waar je een relatief grote kans hebt om goud te vinden. Om het edelmetaal te vinden, kun je met een metaaldetector op pad of bij een rivier de zwaardere stukjes goud uit de lichtere gronddeeltjes zeven.

1. Roemenië (hét goudland van Europa)

Roemenië heeft de grootste voorraad goud van Europa. Er wordt hier dan ook actief naar het edelmetaal gezocht door verschillende hobbyisten.

(Afbeelding: Unsplash)

Meestal zijn die te vinden langs een rivier of beek. Deze waterstromen vervoeren namelijk vaak stukjes van het edelmetaal mee. Hier heb je dan ook de meeste kans op het vinden van een groter stuk.

2. Bulgarije

Het tweede Europese goudland is Bulgarije. Ook hier zijn goudzoekers met een schotel in hun handen te vinden langs beekjes.

goud zoeken, Europa, landen
(Afbeelding: Unsplash)

Wil je weten waar je het goud moet zoeken, ga dan op zoek naar zogenaamde ‘goudplannen’. Deze vind je online op verschillende fora.

3. Zwitserland

Ook in Zwitserland heb je een relatief grote kans om goud te vinden, al komt het hier wel minder voor dan in Roemenië en Bulgarije. Wil je een succesvolle zoektocht, dan kun je het best zoeken met een metaaldetector.

4. Spanje

Ook Spanje leent zich het best voor een metaaldetector. Er zijn hier ook maar weinig plekken waar echt veel goud gevonden wordt.

5. Lapland (Finland)

In het sprookjesachtige Lapland – in het Noorden van Finland – zijn verschillende plekken waar je het edelmetaal vindt. Ook hier is het aan te raden om met een metaaldetector op pad te gaan. Je beproeft je geluk hier niet alleen door het edelmetaal te zoeken. Als je in de juiste periode gaat, is er ook kans dat je het noorderlicht spot. Dat is wellicht nog indrukwekkender dan een klompje goud.

goud zoeken, Europa, landen
(Afbeelding: Unsplash)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.