Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Google Earth onthult Timelapse-functie en die is nogal confronterend

Google Earth heeft een nieuwe functie onthuld, waar je niet direct vrolijk van wordt. Na een enorme update kun je in Timelapse de wereld over, en zie je hoe de aardbol door toedoen van de mens is veranderd sinds 1984.

De gratis applicatie Google Earth wordt natuurlijk steeds geavanceerder. Halverwege het eerste decennium van de eeuw was het al revolutionair om over de aarde scrollen. Sinds 2006 kan heel Nederland op minimaal 40 centimeter nauwkeurig bekeken worden. Sinds 2009 zijn er ook archiefsatellietfoto’s beschikbaar. En is er door de jaren heen nog veel meer toegevoegd, waardoor jij dagelijks unieke plekken op aarde kunt ontdekken.

Google Earth Timelapse

Maar sinds de nieuwste update is er weer écht iets nieuws te beleven in de applicatie. In totaal 24 miljoen satellietfoto’s van de afgelopen 37 jaar zijn samengevoegd tot een interactieve 4D-ervaring. Hierdoor kun je op de door jou geselecteerde plek op aarde zien hoe de wereld sinds 1984 is veranderd.

“We onthullen een nieuwe dimensie in Google Earth: tijd. Gelanceerd in samenwerking met @nasaEarth, @EU_Commission en @USGS“, aldus de ontwikkelaar op Twitter. “Timelapse geeft een beter inzicht in de dynamische veranderingen van de aarde.”

1984 tot nu

George Orwell keek in de jaren 40 van de vorige eeuw vooruit naar 1984. Nu kijk je met Timelapse in Google Earth terug naar dat jaar, zij het niet op een satirische, maar realistische wijze. Dat is leuk om te doen, maar tegelijkertijd ook bitter en confronterend.

De afsluitende woorden van de techgigant: “Timelapse in Google Earth is het visuele bewijs van dynamische verandering op onze planeet door klimaatverandering en menselijk gedrag. We hopen daarom dat de applicatie wordt gebruikt om te onderwijzen en te inspireren.” Lees hier meer over groene ambities van Google. En in dit artikel lees je wat daar daadwerkelijk van terechtkomt.

Probeer Google Earth Timelapse HIER.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.