Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Godzilla-film is de beste sinds 1954 en scoort monsterlijk

Het is een prachtmaand voor Godzilla-fans, of je nou een diehard liefhebber bent die ook nauwlettend alle Japanse ‘kaiju’-films volgt of het bij de Amerikaanse versies houdt.

Op 3 november maakte Godzilla Minus One namelijk zijn debuut in de Japanse bioscopen en vrijdag 17 november ging ook de eerste aflevering van Monarch: Legacy of Monsters in première op Apple TV+.

Godzilla Minus One: perfecte score

Het zijn verre van de eerste Godzilla-avonturen die we geserveerd krijgen, maar toch hebben fans reden tot een feestje. Het gigantische monster heeft namelijk zojuist zijn eigen record verbroken, na 32 bioscoopfilms.

Bijna zeventig jaar na zijn eerste bioscoopfilm heeft Godzilla Minus One namelijk een perfecte score op Rotten Tomatoes gekregen. Het zijn er weliswaar maar zeven, maar elke professionele recensent die tot nu toe een review achterliet is razend enthousiast over de grimmige blockbuster.

‘Beste Godzilla-film sinds 1954’

John Nguyen van Nerd Reactor concludeert bijvoorbeeld: “Het resultaat is de beste Godzilla-film sinds de originele film uit 1954, dankzij het meeslepende verhaal, Godzilla die doet waar Godzilla goed in is, een geweldige cast en verbluffende cinematografie”.

Ook Katie Rife van IGN is zeer te spreken over Minus One. “Godzilla: Minus One is een opzwepende blockbuster vol spektakel en brengt de koning van de monsters terug naar zijn wortels in het Japan van na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is personage-gedreven, maar de monsterscènes zijn spannend en effectief.”

Het excellente Shin Godzilla uit 2016 was dus geen fluke. Die film bracht na twaalf jaar de iconische kaiju-franchise weer naar een hoger niveau. Een trend die Minus One dus door weet te zetten. De Japanse film komt bij ons uit op 1 december.

Monarch: Legacy of Monsters

Sterker nog, je kunt je daarop dus alvast gaan voorbereiden met het Amerikaanse Monarch: Legacy of Monsters, op Apple TV+.

De show, met vader en zoon Kurt en Wyatt Russell die een oudere en jongere versie van hetzelfde personage spelen, brengt Godzilla terug naar een menselijkere scope. Maar vergis je niet: de eerste trailers beloofden al een hoop explosief spektakelwerk.

Meeslepend, menselijk verhaal

Spektakel dat de moeite waard is om te gaan streamen, zo blijkt nu. Legacy of Monsters is al een stuk vaker dan Minus One gerecenseerd, maar weet net zoals de Japanse bioscoopfilm een monsterscore neer te zetten: 93 procent, na 41 reviews. Niet perfect, maar het komt in de buurt.

“Godzilla en de Titans blijven de sterren, maar Monarch: Legacy of Monsters is wild vermakelijk met een meeslepende menselijke kern die je laat terugkomen voor meer!” Aldus Rohan Patel van ComicBookMovie.com. Op IMDb scoort de show een verdienstelijke 7.8. Je kunt meer over het verhaal van Monarch: Legacy of Monsters lezen in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.