Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

‘Gestoorde’ film van Godfather-regisseur doet het onmogelijke

Critici en insiders vroegen zich überhaupt af of we dit moment ooit nog mee zouden gaan maken, yet here we are. Francis Ford Coppola, bekend van onder meer The Godfather, heeft de eerste trailer voor Megalopolis uitgebracht, opgedragen aan zijn afgelopen maand overleden vrouw.

De 85-jarige The Godfather-regisseur begon al in 1979 aan dit megalomane project, direct na het iconische Apocalypse Now! Toch lukte het hem decennialang niet om zijn passieproject van de grond te krijgen. Tot nu, en dat leek een inmiddels onmogelijke opgave.

Megalopolis van Francis Ford Coppola

Na decennia aan updates, gecancelde plannen en ontwikkelingsproblemen heeft de regisseur zelf maar de portemonnee getrokken. 120 miljoen dollar. Zelf gefinancierd, mede door zijn geliefde wijngaarden in het noorden van Californië te verpatsen. Pure passie, pure creativiteit, en daarmee dus een absurd risico. Megalopolis wordt de eerste film van Coppola sinds Twixt, een matig ontvangen horrorfilm uit 2011.

Decennia later kan het project nu dus eindelijk in première gaan, tijdens het Cannes Film Festival. Daar hoopt de The Godfather-regisseur ook distributeurs te vinden, want tot nu toe durfde enkel een Franse distributeur het aan. Aan de cast liht het niet: Coppola heeft een blik met namen opengetrokken waar je U tegen zegt. In zijn passieproject zijn onder andere Adam Driver, Aubrey Plaza, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Jon Voight, Laurence Fishburne, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman en Dustin Hoffman te zien.

Wie zegt nou nee tegen een laatste passieproject van de legendarische filmmaker achter films als The Conversation en The Rainmaker? En dan ook nog met zo’n blik vol aan topacteurs.

‘Complete waanzin’

Nou, studio’s en distributiepartijen dus. Megalopolis was peperduur om te maken, waardoor geen enkele studio het risico aandurfde. Tussen november 2022 en maart 2023 werd de film alsnog opgenomen, met Coppola’s eigen geld.

Dat proces verliep allesbehalve vlekkeloos: het volledige VFX-team is halverwege zonder pardon ontslagen, sleutelfiguren binnen de productie gaven er de brui aan en het art department kapte er ook mee wegens meningsverschillen. “Het was echt complete waanzin op de set,” aldus een van de betrokkenen.

Toch was geld niet de enige factor. De afgelopen jaren zijn er meerdere peperdure films van legendarische filmmakers uitgekomen, passieprojecten met een zekere prestigefactor. Zo vindt Martin Scorsese ook telkens weer productiepartners die bereid zijn om de portemonnee te trekken.

Gestoord en oncommercieel

Alleen heeft Scorsese films die een groot publiek aanspreken, Coppola blijkbaar niet. Althans, als we insiders moeten geloven.

Het plot van Megalopolis blijft na al die jaren nog steeds een mysterie, maar bronnen binnen de industrie noemen het megaproject “gestoord” en “volstrekt oncommercieel”. Het gereputeerde The Hollywood Reporter sprak eerder dit jaar een aantal potentiële distributeurs, die claimen dat Megalopolis simpelweg te ingewikkeld is voor mainstream audiences.


Wikipedia omschrijft overigens wel al een plot: ‘In de toekomst na een verwoestende ramp is Julia Cicero (Nathalie Emmanuel) in New York verdeeld tussen loyaliteit aan haar vader Frank (Giancarlo Esposito), die een klassieke kijk op de samenleving heeft, en haar minnaar, de architect Caesar (Adam Driver), die progressiever is en New York wil herbouwen tot een utopie.”

megalopolis, godfather, Francis Ford Coppola Marvel films
Francis Ford Coppola (Afbeelding: AFP)

“Er is gewoon geen manier om deze film te positioneren,” zei een distributeur. Een andere beweerde: “Iedereen duimt voor Francis en zit vol nostalgie. Maar dan is er nog de businesskant van deze zaak…” Iedereen gunt Coppola op zo’n late leeftijd nog een megaklapper als The Godfather, zeker nu hij zijn hele (financiële) hebben en houwen in het passieproject steekt. Maar ja, Hollywood blijft een business, al helemaal als je zo’n gigantisch budget terug moet verdienen.

Adam Driver met superkracht

Een ding is zeker: de eerste teaser-trailer voor Megalopolis smaakt meteen naar meer. We zien Adam Driver die op de top van een wolkenkrabber staat en een soort superkracht aan het testen is; zijn personage lijkt de tijd te kunnen stoppen. Naast het feit dat de beelden er schitterend uitzien (The Matrix-achtig zelfs!) weten we verder nog niets over wie Adam Driver speelt en waar de film dus over gaat. Daar gaat over twee weken gelukkig verandering in komen, wanneer Cannes begint.

Megalopolis Francis Ford Coppola
(Afbeelding: Coppola)

En Coppola zelf? Die blijft onverminderd enthousiast. “Het zaadje voor Megalopolis werd geplant toen ik als kind Things to Come van H.G. Wells zag. Deze klassieker uit 1930 van Korda gaat over het bouwen van de wereld van morgen en is me altijd bijgebleven, eerst als de ‘jonge wetenschapper’ die ik was en later als filmmaker”, aldus The Godfather-regisseur.

Het jaarlijkse Cannes Film Festival gaat op 14 mei van start. Check in de tussentijd ook de opmerkelijke rol die fans Adam Driver gegeven hebben in de nieuwe Harry Potter-serie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.