Willem Leijgraf
Willem Leijgraf Glory 1 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Verhoeven, knockouts en gevechten op het randje: dit was Glory 77

Kickboksorganisatie Glory sloot 2020 af met een grote verrassing en begon 2021 met een spectaculair evenement. Fans van de sport zagen gevechten op het scherpst van de snede, knockouts en hoe Rico Verhoeven nogmaals benadrukt dat hij de King of Kickboxing is.

Het evenement begon met een gevecht tussen twee heavyweights: Martin Pacas uit Slowakije en de Nederlandse-Turk Muhammed Balli. Balli voerde de druk op en deed zijn tegenstander pijn met veel trappen op het been, maar dit bleek niet genoeg te zijn. Pacas positioneerde zich goed en had genoeg kracht in zijn benen om Balli met een trap naar hoofd te laten wankelen. Enkele stoten van de Slovaak zorgde er voor de Nederlandse-Turk de ring uit viel.

Jury zorgt voor verrassing en frustratie

Hierna was het de beurt aan twee light heavyweight-vechters: Luis Tavares en Donegi Abena. Beide heren in de top van de Glory-ranglijst, dus een overwinning zou de winnaar een titelgevecht op kunnen leveren. Tavares deelde meer stoten uit gedurende het gevecht, maar Abena’s stoten leken krachtiger en bovendien schadelijker.

Een gevecht dat alle kanten op kon gaan, leek door het live-scoring systeem te worden beslist in Abena’s voordeel. Na twee rondes stond Abena volgens de jury namelijk voor op punten. De verbazing en frustratie was dus groot toen Tavares als winnaar werd uitgeroepen. Abena en Tavares lagen na het gevecht nog met elkaar in de clinch, dus dit wordt ongetwijfeld nog een keer in de ring uitgevochten.

De titelgevechten

Het eerste titelgevecht van de avond was tussen titelhouder Tiffany van Soest en de Braziliaanse uitdager Aline Pereira. De Amerikaanse vechtster en tweevoudig Glory-kampioen heeft meer ervaring, maar de Braziliaanse Pereira was ongeslagen in Glory en heeft zich bewezen als gevaarlijke vechtster. Toch bleek het verschil te groot. Van Soest was duidelijk de betere over vijf rondes. Ze maakte goed gebruik van haar plek in de ring, was actiever met stoten en trappen, en won zo verdiend via een jury-besluit.

Weegmoment Verhoeven en Gerges voor Glory 77
Het verhitte weegmoment tussen Cedric Doumbe en Murthel Groenhart (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)

Het volgende titelgevecht was tussen twee grote rivalen: Fransman Cedric Doumbé en Nederlander Murthel Groenhart. De twee welterweight-vechters gingen voor het gevecht op social media al tekeer tegen elkaar en tijdens het weegmoment escaleerde het ook al bijna. Het zou een spektakel worden en Doumbé beloofde zelfs een knockout in de tweede ronde.

Doumbé blijft kampioen

De eerste ronde hield Groenhart nog stand en was hij zelfs gevaarlijk toen de twee van dichtbij met elkaar op de vuist gingen, maar de tweede ronde was de Fransman simpelweg te sterk. Groenhart ging neer, maar kwam knap weer overeind. De Nederlander ging in de aanval en vloog in zijn enthousiasme de ring uit toen hij zijn tegenstander wilde raken met een vliegende knie. Hierna maakte Doumbé de klus af en sloeg hij Groenhart knockout en hierdoor blijft de Fransman de Glory kampioen.

Als laatste stond het gevecht voor de light heavyweight-titel tussen titelhouder Artem Vakhitov en middleweight-kampioen Alex Pereira op het programma. Een gevecht tussen twee dominante kampioenen die in elkaar hun ultieme test vonden. Het gevecht ging alle kanten op. Vakhitov en Pereira legden het vuur aan elkaars schenen en geen van beiden leken toe te gaan geven aan pijn of vermoeidheid.

Nieuwe kampioen (en volgende uitdager van Verhoeven?)

Hoe moeilijk het was om een winnaar te kiezen, bleek ook uit het besluit van de jury. Twee van de vijf kozen Vakhitov als winnaar en de drie overige juryleden wezen Pereira aan als grote winnaar. Hiermee kroonde Alex Pereira zich uiteindelijk tot kampioen en hij heeft nu twee Glory-titels in zijn prijzenkast. De Braziliaan wil echter zijn prijzenkast uitbreiden en heeft zijn zinnen nu op de heavyweight titel van Rico Verhoeven gezet.

Rico Verhoeven zou eigenlijk zijn titel verdedigen tegen Jamal Ben Saddik, maar door een blessure ging dit gevecht niet door. Hierdoor stond Verhoeven tegenover rivaal Hesdy Gerges in de halve finale van het Glory heavyweight toernooi. Gerges had tien dagen om zich voor te bereiden en dat leek hem parten te spelen in zijn gevecht tegen de fitte Verhoeven. De King of Kickboxing kreeg Gerges echter niet naar de grond gewerkt, maar wist wel genoeg schade toe te brengen om de overwinning naar zich toe te trekken. De twee rivalen lieten hun rivaliteit in de ring en spraken na het gevecht hun waardering uit voor elkaar. De eerste finalist was bekend.

Strijd om een finaleplek tegen Verhoeven

In de tweede halve finale stond Levi Rigters, winnaar van het vorige toernooi, tegenover Glory nieuwkomer Tarik Khbabez. Rigters ging ongeslagen het gevecht in, terwijl Khbabez veel meer ervaring heeft. Het werd een gevecht op het scherpst van de snede. Khbabez zette met veel storen enorm veel druk op de grotere Rigters, vooral gericht naar het lichaam van de Nederlander. Terwijl Rigters juist gebruik maakte van het lengte-verschil en schade aanrichtte met enkele goed geplaatste stoten en een vliegende knie.

Het werd uiteindelijk een fantastisch gevecht tussen twee vechters met veel uithoudingsvermogen. Khbabez deelde meer stoten uit, maar Rigters leek meer schade aan te richten met zijn stoten en hoge trappen. Zowel Khbabez als Rigters bleken van staal en gingen niet naar de grond. De jury wees uiteindelijk Khbabez aan als winnaar die het in de finale op moest gaan nemen tegen de grote Rico Verhoeven.

Rico Verhoeven blijft de Glory-koning

De finale werd de kers op de taart van het evenement. Zou Verhoeven net zo dominant zijn als tegen Gerges? Kan Khbabez voor een grote verrassing gaan zorgen? Het gevecht ging van start zoals verwacht. Waar Khbabez de aanval koos, ging Verhoeven tactischer te werk. De King of Kickboxing stopte de agressie van zijn tegenstander af en nam het voortouw in de eerste ronde.

Ondanks rake klappen ging Khbabez opnieuw niet neer en bleef hij terugkomen. De bel ging voor het einde van ronde 1, maar de Nederlands-Marokkaanse vechter kon niet meer. Zijn hand, die nog herstellende was van een operatie, werd hem te veel en dus moest hij opgeven. Rico Verhoeven werd uitgeroepen tot winnaar en blijft dus de koning van de sport.

Vechtsportliefhebber? Lees dan ook: 5 epische UFC-gevechten die wij in 2021 willen zien

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.