Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 30 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De vijf gezondste wintergroenten met verrassend lekkere recepten

Gezond eten doe je voor jezelf, maar ook voor de aarde. Hoe meer mensen lokaal en seizoensgebonden eten, des te minder overbodige CO2-uitstoot er is. We zetten een aantal van de gezondste wintergroenten op een rij, inclusief recepten.

Seizoensgebonden eten is een van de zeven Japanse geheimen die ieder ander zogenaamd ‘gezond dieet’ overbodig maken. Dat passen we hier graag toe, maar dan met groenten uit onze eigen Nederlandse tuin.

De gezondste wintergroenten

Op dit moment zijn het dus de wintergroenten die we serveren, waaronder een vergeten parel. Een paar zeer gezonde groenten voor de resterende koude maanden op een rij, inclusief smaakvol recepten van onze buurvrouwen van Culy.

Aardpeer

Te beginnen met een vergeten groente. Aardpeer is een kleine knol met een licht zoete smaak die je na even goed boenen met schil kunt eten. Aardpeer bevat iets meer koolhydraten dan de meeste andere groenten en geeft derhalve veel energie.

De hoeveelheden thiamine (vitamine B1), kalium en ijzer in deze wintergroente zijn erg gezond voor je. Thiamine is bijvoorbeeld belangrijk voor je energiestofwisseling, hart en zenuwstelsel. Kalium is goed voor je bloeddruk en draagt bij aan het goed functioneren van je zenuwstelsel en spieren. IJzer helpt dan weer bij de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, en draagt daardoor bij aan de zuurstoftransport in je lichaam. IJzer is ook goed voor je energiestofwisseling en weerstand.

aardpeer gezondste wintergroenten soep recepten
(Afbeelding: Culy)

Check deze zeven recepten met aardpeer.

Pastinaak

Pastinaak is kort gezegd een witte wortel, maar dan lekkerder. Deze gezonde wintergroente bevat bovengemiddeld veel kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Daarnaast zitten er in pastinaak veel verschillende vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Vergeten we nog bijna het hoge gehalte aan vezels.

pastinaak stamppot gezondste wintergroenten recepten
(Afbeelding: Culy)

Check deze stamppot met pastinaak, met ook het allergezondste eten op aarde als ingrediënt.

Boerenkool

Veel Nederlandser dan stamppot boerenkool ga je het niet vinden. Veel gezonder ook niet. Boerenkool zit boordevol vezels. Daarnaast maken de hoge gehaltes aan ijzer en calcium, en de grote hoeveelheden vitamine A, C en K dit tot een van de gezondste wintergroenten. Daarnaast bevat boerenkool plantaardig omega-3 vetzuur, belangrijk voor de ondersteuning van je hart en bloedvaten. Dan zit er ook nog luteïne in de groene koolsoort, een carotenoïde die goed is voor de gezondheid van je ogen.

boerenkool gezondste wintergroenten recepten
(Afbeelding: Culy)

Check het lekkerste basisrecept voor boerenkool.

Rode kool

Jouw oma maakte vroeger vast wel eens rode kool met hachee. Een pure traktatie na een dag buitenspelen. En nog behoorlijk gezond ook. Rode kool is zeer rijk aan vitamine C én vitamine K1, beide essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke en gezonde botten.

gegrilde rode kool met tahin gezondste wintergroenten recepten
(Afbeelding: Culy)

Die rode kool met hachee kun je nooit zo lekker maken als je oma ooit deed. Probeer in plaats daarvan eens deze gegrilde rode kool met groene tahin.

Spruitjes

We sluiten het lijstje met gezondste wintergroenten af met de groente die je als kind juist niet lustte. Maar als volwassene weet je wel beter; spruitjes zijn heerlijk te bereiden en extreem gezond. Zo bevatten ze drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel, maar zitten ze ook boordevol B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. En dan is er nog vitamine A, belangrijk voor je weerstand.

spruitjes recept gezondste wintergroenten
(Afbeelding: De Winterkeuken)

Komen we uit bij een recept waarin ook die andere gezonde wintergroente boerenkool een rol heeft. Check deze heerlijke gebakken spruitjes met gnocchi en boerenkoolpesto. Afkomstig uit het kookboek De Winterkeuken.

Meer gezonde seizoensgroenten in de winter

Andere gezonde wintergroenten zijn:

  • Wortelen
  • Snijbiet
  • Koolraap
  • Groene kool
  • Prei
  • Knolselderij

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.