Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 8 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

9 verzadigende snacks met minder dan 250 kilocalorieën

Ben je net zo gezond aan het sporten en eten, heb je toch nog honger tussen de maaltijden door. Stillen die hap, met deze negen gezonde en verzadigende snacks die laag zijn in calorieën. Allemaal zitten ze onder de 250 kilocalorieën (kcal).

Vergeet hiervoor die reep uit de snoepautomaat en vervang deze door iets verantwoords uit de volgende selectie. De reden is niet alleen jouw gezondheid, maar ook het feit dat de volgende producten beduidend meer verzadigen dan ongezonde opties. En dat zijn toch echt twee flinke voordelen.

Verzadigende snacks met weinig calorieën

Een verzadigd gevoel betekent dat je gedurende een lange periode even geen hongergevoel hoeft te verwachten. Ideaal tijdens het afvallen dan wel droogtrainen. En een leven zonder snacks wordt bovendien wel erg saai.

Hardgekookte eieren

Eieren zijn betaalbaar, smaakvol en goed voor jouw eiwitinname. Elk hardgekookt eitje bevat slechts 75 kilocalorieën, 5 gram vet, 0 koolhydraten en 6 gram eiwitten. Met name in de ochtend is dit een perfect middel om de tijd tot de lunch te overbruggen. Daarnaast haal je hiermee ook je benodigde vitamine D binnen, wat goed is voor de testosteronaanmaak.

Havermout met cacao en pindakaas

Een bakje havermout vult de maag gedurende lange tijd en is ook nog eens laag in calorieën (248 kcal). Dat maakt het uiteraard een goed tussendoortje, die we maar even onder de noemer gezonde snacks gooien. Je kunt er ook nog eens alles doorheen gooien wat je lekker vindt. Ons recept bestaat uit 40 gram havermout met 10 gram pure cacao, een beetje water en een snufje zout. Bak dit alles op hoog vuur tot het mooi bruin wordt. Doe het in een kommetje met 10 gram pindakaas en klaar is kees. Een simpele en smaakvolle treat.

Eiwit-omelet met Sriracha

Neem vier eieren zonder dooier en klop deze met twee hele eieren (inclusief dooier) door elkaar. Bak op middelhoog vuur en top af met wat Sriracha-saus. Zo haal je toch weer 24 gram eiwitten en slechts 222 kcal binnen. Net als de overige verzadigende snacks in dit lijstje in een mum van tijd klaar.

Rijstwafels met humus en kipfilet

Deze simpele snack past eigenlijk op ieder moment van de dag als tussendoortje. Met slechts 220 kilocalorieën voor drie wafels met humus en drie plakken kipfilet kun je hier weinig schade mee berokkenen.

Magere Franse kwark

Per bakje van 500 gram zit je ongeveer aan de 260 kilocalorieën en 45 gram eiwit. Oftewel, je zit goed vol en jouw spieren worden blij van die berg aan bouwstoffen. Je kunt er ook voor kiezen om het halve bakje te nemen en de deze weer af te toppen met een doosje bevroren frambozen en blauwe bessen à 100 kcal.

Eiwitshakes

Het mooie aan eiwitshakers is dat je jouw lievelingssmaak kunt kopen. Zelfs opties als Cappuccino, Pistache en pindakaas behoren tot de mogelijkheden. Verder bevatten shakes een mooie verhouding eiwitten (22 gram) calorieën (110) en stillen deze jouw honger gedurende een langere tijd. Ideaal dus als tussendoortje op het werk.

Geroosterde Amandelen

We schreven al eerder over deze zes notensoorten als gezonde en verzadigende snacks, waarbij amandelen bovenaan stonden. 30 gram van deze bruine rakkers vult meer dan je denkt en met deze hoeveelheid zit je qua calorieën (179 kcal) nog ruim onder de 250. Ook haal je hier een mooie hoeveelheid gezonde vetten binnen, die uiteraard thuishoren in een gezond dieet. Vaak bezuinigen mensen op vetten wanneer ze proberen af te vallen, terwijl jouw lichaam deze minstens even hard nodig heeft als andere voedingsstoffen. Kies daarom eens voor een handje of twee amandelen als smaakvol tussendoortje.

Wakame salade

Dit groene goedje staat ook bekend als zeewiersalade en is zeer smaakvol en verstandig als tussendoortje. Met slechts 45 kilocalorieën per 100 gram kun je aardig wat naar binnen werken alvorens je jouw limieten hebt bereikt. En je vindt het gewoon in de supermarkt bij de visafdeling. Weer eens wat anders dan normaal.

Hüttenkäse met tomaat

Neem 2 gesneden trostomaten en 200 gram Hüttenkäse. Doe beiden bij elkaar in een bakje en besprenkel met wat zout en peper. Het resultaat is een smaakvolle snack van slechts 240 kilocalorieën en 22 gram eiwitten. Yep, net als veel van de eerder genoemde verzadigende snacks en win-winsituatie.

Hoeveel calorieën je nodig hebt? Bereken hier je caloriebehoefte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.