Felix Decavel
Felix Decavel Gezondheid 8 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze gezonde alternatieven voor koffie geven ook een energiekick

Een dagelijks bakje troost kan je ook kopzorgen geven. Omdat cafeïne een stimulant is, raak je al snel afhankelijk van koffie en dat is nooit goed. Om over je ooit zo witte tanden maar te zwijgen. Wat zijn vijf gezonde alternatieven?

Ook al gaat er niets boven een heerlijke kop koffie in de ochtend, er bestaan betere manieren om je dag mee te beginnen. Maar omdat een glas water nou niet meteen doet watertanden, hebben we vijf gezonde alternatieven voor koffie bij elkaar gezocht die ook nog eens de smaakpapillen verwennen.

Gezonde alternatieven voor koffie

Neem plaats aan de ontbijttafel, sla de krant open en smeer een bammetje. Wij zorgen voor de drankjes en de energieboost.

1. Kombucha

Dit populaire hippie-drankje komt vermoedelijk oorspronkelijk uit China en bestaat uit groene of zwarte thee die gefermenteerd is door middel van gist en bacteriën. Klinkt smakelijk, toch? We beloven je dat het écht zo is. Kombucha heeft iets weg van appelcider, maar bevat veel minder suiker en geen alcohol.

Koffie alternatief kombucha
(Afbeelding: Unsplash / Athena Kavis)

Na het fermentatieproces, komen er probiotica en antioxidanten vrij die ervoor zorgen dat kombucha een gezond alternatief voor koffie is.

2. Cichorei-koffie

Net zoals koffiebonen, kunnen wortels van de cichoreiplant geroosterd, gemalen en gebrouwen worden om een heerlijk heet drankje van te maken. Het voordeel is ook dat je geen nieuwe huishoudelijke apparaten aan hoeft te schaffen. Cichorei-koffie maak je met een normaal koffiezetapparaat, een cafetière of espressomachine.

Cichorei is een rijke bron van inuline. Dat is een vezel die kan helpen bij je spijsvertering. Bovendien bevordert het de groei van goedaardige bacteriën in je darmen. Opnieuw een gezond alternatief voor koffie dus.

3. Matcha-thee

Een perfect alternatief voor koffie als je wel de boost wil, maar niet het zwarte goedje. Matcha-thee wordt in China en Japan al meer dan duizend jaar gedronken. Het is een type groene thee dat ook een beetje cafeïne bevat. Maar een stuk minder dan je gebruikelijke ochtendcappuccino.

gezonde alternatieven, koffie, boost, energie, matcha
(Afbeelding: Unsplash)

Volgens onderzoekers zorgt Matcha-thee voor een lagere bloeddruk en kan het een wapen zijn in de strijd om gewichtsverlies.

4. Yerba maté

Als een matcha-thee je honger naar cafeïne niet stilt, dan kan je misschien een yerba maté overwegen. Een kopje van dit drankje bevat ongeveer evenveel cafeïne als een normale kop koffie. Toch is het een gezond alternatief.

De Zuid-Amerikaanse plant waarvan yerba maté gemaakt is, is rijk aan antioxidanten, vitaminen, ijzer en calcium. Perfect alternatief voor koffie, en daar kan Lionel Messi over meepraten.

5. Warm citroenwater (heisse zitrone)

Excuses dat we ogenschijnlijk met een sisser afsluiten, maar warm citroenwater is één van de beste gezonde alternatieven voor koffie die er zijn. Daarnaast is het spotgoedkoop en makkelijk te bereiden.

Overigens is het niet alleen cafeïne- en calorievrij, maar citroenwater zit boordevol antioxidanten en vitamine C. Een ideaal genotsdrankje om de dag mee te beginnen. Wintersporters kennen dit drankje als heisse zitrone. Lekker op smaak te maken met een beetje honing.

Gezonde alternatief voor koffie is belangrijk

Eerder hadden we bij Manners al belicht dat gezonde alternatieven voor koffie belangrijk zijn. Lees ook hoeveel kopjes je per dag mag drinken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.