Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 24 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Beland je in een gevecht en kun je geen kant op? Dan is dit wat je moet doen

Problemen los je niet op met geweld. Daarom moet je altijd proberen om een gevecht te vermijden. Helaas kan het gebeuren dat je in een situatie komt waarin het uitdelen van een stoot onvermijdelijk is. In dat geval is het goed om te weten hoe jij ongeschonden uit de strijd komt. Voormalig UFC kampioen Bas Rutten vertelt hoe je dat doet.

Niemand wil een gezellige avond afsluiten met ruzie of een vechtpartij, maar helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Mocht het je toch overkomen dan zou je eerste gedachte moeten zijn: ‘hoe kan ik dit gevecht alsnog voorkomen’. Gaat dit niet lukken en is er geen weg meer terug? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn op wat gaat komen, want je moet natuurlijk wel in staat zijn om je date of vrienden te beschermen.

Een goede combo is goud waard

In de UFC of bokswedstrijden zie je vechters zonder problemen stoot na stoot incasseren. Zij zijn erop getraind om een flink pak slaag te weerstaan. Jij en je tegenstander waarschijnlijk niet, dus zorg dat je snel toeslaat. De eerste rake klap is waardevol en volgens Bas Rutten stopt het daar niet. Een goede combinatie van drie of meer stoten en trappen is vaak genoeg om iemand tegen de grond te krijgen zodat je de kans krijgt om weg te lopen.

De persoonlijke favoriet van Rutten is een knietje in iemands kruis, een stoot op het lichaam of de zij en vervolgens een uppercut op de kin. Door een vechtsport te gaan beoefenen kun je deze combinaties leren. Daarnaast leer je hoe je zowel lichaam als geest onder controle moet houden. Dit is belangrijk om in stressvolle situaties het hoofd koel te houden en de juiste keuzes te maken.

Zet je trots opzij

Als iemand ruzie met je zoekt, gaat hij er waarschijnlijk vanuit dat hij sterker is. Daarom zal jij slim moeten zijn om te winnen. Of beter gezegd gemeen. Volgens Rutten moet je de zwakke plekken van het lichaam in je voordeel gebruiken. Denk aan de neus, ogen, ribben en bovenal het kruis. Het maakt namelijk niet uit hoe gespierd je bent, met een knietje op het kruis krijg je de grootste kerels naar de grond. Het mag misschien laf voelen; in een noodsituatie kan het echt nodig zijn.

Houd je dekking hoog en overrompel je tegenstander

Laat je niet verrassen door een tegenstander. Gebruik je armen om je lichaam en hoofd te beschermen. Zo voorkom je dat je tegenstander de eerste rake klap kan uitdelen. De eerste tik is namelijk belangrijk, maar dan ben je er nog niet. Volgens Rutten moet je daarom altijd een follow up klaar hebben. Geef je tegenstander geen tijd om te herstellen en zorg ervoor dat je de bovenhand hebt.

Bas Rutten, voormalig UFC kampioen zwaargewicht. Bron: Getty Images

Probeer bovenstaande tips nooit nodig te hebben

Zoals we eerder al zeiden: ‘probeer het gevecht altijd te vermijden’. Niemand wordt beter van een vechtpartij en daarom moet je altijd proberen om uit deze situaties te blijven. Wees daarom bewust van wat er om je heen gebeurt. Is er dreiging in je omgeving? Welke vluchtroutes zijn er al het fout gaat? Je moet altijd op je hoede zijn, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Mens Journal

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.