Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De kleine geschiedenis van Bitcoin in vijf ontwikkelingen

De korte geschiedenis van Bitcoin kent stormachtige ontwikkelingen. Tot voor kort, zo’n vijf jaar geleden, wisten de meeste mensen niet wat het was. Het concept van digitale valuta was sowieso lastig uit te leggen. Zeker aan oudere generaties, die geld veilig op de bank of in een oude sok bewaren.

Nu, anno 2022, heeft 89% van de Amerikaanse bevolking het woord Bitcoin wel eens horen vallen en in Nederland zal dit percentage niet veel anders zijn.

De kleine geschiedenis van Bitcoin

Bitcoin bestaat inmiddels ruim dertien jaar en heeft in deze korte periode al veel stormachtige ontwikkelingen doorgemaakt. We vatten de geschiedenis kort samen.

1. Satoshi Nakamoto

Er is van alles bekend over de kleine geschiedenis van Bitcoin, maar de oprichter van de eerste digitale munt is nog altijd anoniem. Hij staat bekend als Satoshi Nakamoto, zou over 1 miljoen nog nooit ‘aangeraakte’ bitcoins beschikken en verschillende mensen claimden al dat zij het waren. Wie is deze persoon (of personen) en komen we ooit te weten of die nog leeft? Lees het in dit artikel.

2. Ontstaan uit kredietcrisis

Bitcoin werd in 2008 middenin de onrust van de recessie (kredietcrisis) geboren, toen het wantrouwen richting de banken een hoogtepunt had bereikt. Satoshi Nakamoto schreef een white paper waarin grote vraagtekens werden gezet bij ons huidige gecentraliseerde bankenstelsel en het vertrouwen dat we als burgers in banken hebben.

Vervolgens werd Bitcoin gepresenteerd als een gedecentraliseerd betaalmiddel waarbij een derde partij – lees: bank – overbodig is. Op 3 januari 2009 werd de Bitcoin-blockchain gelanceerd en werd het eerste block, met de prachtige naam genesis block, gemined. Een week later vond de eerste (test)transactie plaats.

3. Bitcoin-koers

De ontwikkeling van de koers kent een stormachtige geschiedenis. Vanaf het moment dat de cryptocurrency het levenslicht zag tot het moment van schrijven is de waarde krankzinnig veel gestegen. In februari 2011 betaalde je voor 1 Bitcoin slechts 1 dollar. Een paar maanden later in juni katapulteerde de koers naar 31 dollar, een gigantische stijging van meer dan 3.000%. Nadien heeft de digitale munt natuurlijk meerdere prijsrecords gebroken, waarbij recent in november 2021 een recordkoers van net geen 69.000 dollar werd bereikt. Achteraf gezien hadden we toch maar een paar Bitcoins moeten aanschaffen in 2011.

4. Wat brengt de toekomst?

Wat heeft Bitcoin dan nog allemaal in petto voor ons? Meningen van analisten lopen sterk uiteen, zeker wat betreft de koersontwikkeling op korte termijn. Tikt Bitcoin dit jaar nog de 100.000 dollar aan? Of gaan we een barre crypto winter in waarvan we de eerste tekenen van dooi pas in 2023 zullen zien? De tijd zal het leren.

5. Investeren in Bitcoin

Het investeren in crypto is risky business. Als we iets hebben geleerd van de geschiedenis van Bitcoin is dat alles wat omhoog gaat ook ooit weer daalt. En zo’n duikeling omlaag kan in rap tempo gaan, net als de waardevermindering van je belegging.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.