Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 20 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Beginnen met crypto? Waarom je wel of niet in Bitcoin investeert

Je interesse is gewekt; je wil beginnen met crypto. Maar dan? Investeer je in Bitcoin, Ethereum, een opkomende munt of een relatief onbekende? Er zijn tegenwoordig duizenden opties waar je uit kunt kiezen, dus is het logisch als je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kies je de cryptocurrencies die voor jou het best zijn?

In dit artikel kijken we waarom je zou willen beginnen met Bitcoin, een andere grote crypto zoals Ethereum of Cardano of waarom je zou kiezen voor een minder bekende. Weet dat investeren in crypto, welke token dan ook, financiële risico’s met zich meebrengt. Meer mensen verliezen dan verdienen geld op de cryptomarkt.

Waarom beginnen met Bitcoin?

Bitcoin is natuurlijk de eerste en daardoor bekendste crypto. Dat brengt tal van voordelen met zich mee. Zo is er ten eerste veel informatie over de munt bekend en is de kans klein dat het een scam is. Als je het op een betrouwbare exchange koopt is er niets aan de hand. Dat brengt ons meteen op het volgende punt: Bitcoin is op elk cryptoplatform te koop, in tegenstelling tot sommige kleinere crypto’s.

Nog een tegenstelling: bij Bitcoin is de kans groot dat de munt blijft bestaan (als je in de toekomst van crypto gelooft althans), bij kleinere tokens is die kans minder groot. De digitale munt, ook wel het digitale goud genoemd, wordt immers steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel.

Uiteraard zijn er ook nadelen: de digitale munt is niet gereguleerd en zeer volatiel. De koers kan snel stijgen, maar ook snel dalen. Dat geldt ook voor andere crypto.

Waarom beginnen met een andere grote crypto?

Het is natuurlijk niet zo dat de eerste altijd de beste is of dat hij voor altijd populairder blijft dan andere crypto’s. Je hebt vast gehoord dat Bitcoin niet goed is voor het milieu. In een wereld waarin klimaatverandering steeds een belangrijker onderwerp wordt, zouden milieuvriendelijke alternatieven wel eens de overhand kunnen nemen.

“Sommige mensen denken dat Bitcoin de MySpace van de industrie gaat zijn”, voegt Chris Kuiper, vice-president van CFRA Research, daaraan toe. “Zij denken dat je beter in de volgende Facebook kunt investeren”, zegt hij tegen Market Watch.

Als je kiest voor een andere crypto in de top 20, is het ook vrijwel zeker dat je niet in een scam stapt. Bovendien is hier ook genoeg informatie over te vinden.

Waarom beginnen met een kleinere token?

De beste rendementen behaal je als je in een cryptomunt stapt voordat de rest van de wereld ‘m ontdekt. Maar er is een grote maar: je weet nooit of dat gaat gebeuren. Omdat crypto zo volatiel is, kan het zomaar zijn dat je geen mooi rendement behaalt, maar juist je geld ziet verdampen. Dit geldt overigens ook voor de grotere tokens, al zijn die koersen vaak stabieler.

Doe je research

Voor welke optie je ook kiest, het is belangrijk dat je goed je research doet naar een munt als je wil beginnen met crypto. Stap nooit zomaar ergens in omdat je buurman er fan van is of omdat je er één nieuwsartikel over hebt gelezen. Let bijvoorbeeld altijd op de rode vlaggen. Wanneer het klinkt als een gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’, is het dat waarschijnlijk ook.

Daarnaast is research ook belangrijk, omdat elke munt weer eigen eigenschappen heeft. Zodra je deze gaat onderzoeken, zal het ook makkelijker worden om te kiezen.

Spreiding

Ook goed om je te realiseren: je hoeft natuurlijk niet voor één van bovenstaande opties te kiezen. Sterker nog, je doet er juist goed aan om te spreiden als je zo min mogelijk risico wil lopen (in hoeverre dat kan met crypto). Ga daarom op zoek naar een aantal munten waar je potentie in ziet. En overleg daarover met meerdere mensen met kennis van zaken.

Investeren in crypto? Kijk uit voor ‘pump en dump’ voordat je geld verdampt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.