Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Foto’s: zeldzaam roze water op Texel, al is de oorzaak minder leuk

Het water op Texel kleurt roze. Dat levert prachtige beelden op, maar de oorzaak is wat minder leuk: hitte en droogte.

Op veel plekken ter wereld is het een bekend verschijnsel. Vooral in Australië zijn ze bekend met dit fenomeen, zoals je op de foto bovenaan dit artikel kunt zien. Op Texel is het zeer zeldzaam.

Water in Texel kleurt roze

Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel is plotseling roze. Dat komt zeer waarschijnlijk door hoge temperaturen in combinatie met droogte, waar Texel al vrij lang mee te maken heeft, zegt boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten. Een flinke regenbui zal volgens hem een einde maken aan het bijzondere natuurverschijnsel.

In 2017 was de plas in het afgesloten natuurgebied voor het eerst roze. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft toen uitgezocht dat een eencellig algje (Dunaliellas saline) samen met een aan zeevonk verwant organisme voor de verkleuring zorgde. Dunaliellas scheidt een caroteenachtige stof af. Caroteen zit bijvoorbeeld ook in worteltjes en radijsjes. In grote hoeveelheden laten de algjes water roze kleuren. Het verschijnsel komt ook in andere landen voor.

Zeldzaam natuurverschijnsel in Wagejot

“Het verschijnsel treedt alleen op als het water heel zout is en zuurstofarm. Dat is nu het geval door de droogte en de warmte”, aldus Boot. Volgens de boswachter zijn de omstandigheden precies hetzelfde als in 2017. Toen verkleurde het meer steeds verder tot aan fel zuurstokroze, zegt de boswachter van Texel. Na een week was de verkleuring weer weg. “Het is zo zeldzaam dat we er helemaal niet op hadden gerekend dat het nog een keer zou gebeuren. Totdat we woensdag opnieuw een verkleuring zagen.”

Natuurgebied Wagejot bij Oosterend is een rustgebied voor kustbroedvogels zoals de kluut en de visdief. Het gebied is daarom niet toegankelijk voor publiek. Zwemmen in het meer is ook niet toegestaan. Vanaf wandelpaden langs het broedgebied is de verkleuring echter ook goed te zien, zegt Boot.

Meer geïnteresseerd in oesters dan roze water? Dan zit je ook goed op Texel. Check in dit artikel nog meer gebieden in Nederland waar dat goed kan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.