Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 28 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel push-ups en pull-ups moet je als Marinier minimaal kunnen

Aspiraties als marinier bij het leger? Nou, dan is er allereerst een fitheitstest van het Korps Mariniers. Je moet een specifiek aantal push-ups en pull-ups uitvoeren in 2 minuten, maar dan ben je er nog niet.

Uiteindelijk moet je als marinier veel meer kunnen, ook op krachtniveau. Voor alle duidelijkheid: dit gaat om de eerste fitheidstest, waarbij het kaf van het koren gescheiden wordt. Sinds 2017 kunnen ook vrouwen zich aanmelden.

Fitheidstest Korps Mariniers: push-ups, pull-ups en meer

Als je marinier wil worden, moet je een aardig lang sollicitatieproces doorlopen. Het Korps Mariniers heeft een fitheidstest voor je bedacht en ook tijdens de kennismakingsdagen kun je fysiek zware beproevingen verwachten. Hieronder zie je de belangrijkste fysieke eisen.

  • Minimaal 2.700 meter hardlopen in 12 minuten
  • Minimaal 4 pull-ups in 2 minuten
  • Minimaal 30 sit-ups in 2 minuten
  • Minimaal 30 push-ups in 2 minuten

Dat lijkt allemaal niet zo heel zwaar, en het gaat dan ook om een eerste fitheidstest als aspirant marinier. Maar weet wel dat je de onderdelen in één ruk achter elkaar moet uitvoeren. Hierop kun je jezelf voorbereiden met hardloop- en krachttraining. Oefen vooral die pull-ups even. Vier lijkt weinig, maar correct uitgevoerd is dat nog een heel karwei. De push-ups en sit-ups moeten geen probleem zijn, dat lukt ons zelfs bijna.

Het salaris als marinier

Met de fitheidstest ben je al een heel eind, maar na de push-ups, pull-ups en ander krachtvertoon volgt onder meer nog een psychologische test. Uiteindelijk word je bij het Korps Mariniers betaald opgeleid tot marinier. Het startsalaris hangt af van je leeftijd, opleiding en ervaring, waarna het meegroeit met je ervaring bij het leger. Check hier het salaris.

Fouten tijdens het opdrukken

Om tijdens de fitheidstest geen flater te begaan, voer je de oefeningen goed uit. Check hier de meest gemaakte fouten tijdens push-ups en sit-ups.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.