Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Ferrari Purosangue verslaat Rolls-Royce als duurste SUV ooit

De Ferrari Purosangue heeft al een record op zijn naam zonder dat er een enkel exemplaar is getest. Hier is de duurste SUV ter wereld.

Nou kun je discussiëren over wat wel en geen SUV is. De afkorting staat voor Sport Utility Vehicle. Oorspronkelijk een hoge personenwagen, afgeleid van een terreinwagen. Maar tegenwoordig is de betekenis ervan behoorlijk afgevlakt en is er een groot grijs gebied met auto’s die zo genoemd kunnen worden.

Ferrari Purosangue: de duurste SUV ooit

Feit is dat de Ferrari Purosangue als SUV in de markt wordt gezet en met zijn prijskaartje een record breekt. Tegenover Car and Driver heeft de Italiaanse autobouwer bevestigd dat de aankomende auto 398.359 dollar kost.

duurste ferrari suv
💨 (Afbeelding: Ferrari)

Hiermee is de Italiaanse autobouwer de Rolls-Royce Cullinan de baas, met 355.000 dollar tot voor kort de duurste SUV ter wereld. En ter vergelijking: de Lamborghini Urus, een SUV van de Italiaanse concurrent, kost met 230.000 dollar bijna twee keer zo weinig.

Specificaties en release

Heel stoer om de duurste SUV op aarde te zijn, maar wat voor vlees hebben we in de kuip? Nou, dat is behoorlijk mals. Zo wordt de Ferrari Purosangue aangedreven door de 6.5-liter V12 die je kent uit de 812 Superfast. Met een vermogen van 715 pk sprint je in 3,3 seconden naar de 100 kilometer per uur. De topsnelheid ligt rond de 310 kilometer per uur, ook niet verkeerd.

De twee stoelen achterin de Ferrari Purosangue doen zeker afbreuk aan de aerodynamica, maar de ingenieurs hebben alles uit de kast gehaald om een doorlopende middellijn te creëren, die een efficiënte luchtstroom maximaliseert en tegelijkertijd de weerstandscoëfficiënt verlaagt. Dat is nog maar het topje van wat het meest verfijnde en prestatiegerichte aero-pakket moet worden dat ooit voor een Sport Utility Vehicle is ontworpen. De duurste SUV ooit wordt in 2024 geleverd, een exacte datum is nog niet bekend. Meer specificaties lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.