Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ferrari lijft geridderde Apple-designer in voor mysterieus project

Ferrari heeft de voormalige Chief Design Officer van Apple gecontracteerd om op lange termijn producten te ontwerpen. Wat de Italiaanse autobouwer ook van plan is met Jonathan Ive aka Sir Jony Ive, dit gaat tot iets groots leiden. Dat kan niet anders.

Gisteren kwam Ferrari met een persbericht naar buiten, waarin een partnership met LoveFrom wordt aangekondigd. Dat is het ontwerpbureau van Jony Ive.

Jony Ive: het designbrein achter iPhone en andere Apple-iconen

Waar Steve Jobs de credits kreeg voor de iPod, iPhone en iPad, was Jony Ive het designbrein achter deze innovaties die de techwereld voorgoed hebben veranderd. Daar kwam later ook nog eens de Apple Watch bij.

jony ive, tim cook, apple, ferrari
Jony Ive en Tim Cook tijdens het Apple Special Event in 2019 (Afbeelding: AFP)

Met zijn ontwerpbureau LoveFrom is Jony Ive overigens nog altijd betrokken bij Apple, maar zijn eigen bureau geeft hem vrijheid om ook voor andere bedrijven te ontwerpen, waaronder Airbnb. En nu dus ook Ferrari.

Eerste elektrische Ferrari?

Wat Jony Ive precies voor Ferrari gaat ontwerpen, is vooralsnog een mysterie. Wel is bekend dat de meesterlijke designer dit futuristische concept ooit voor de Apple Car bedacht.

Tel daarbij de abrupte koerswijziging eerder dit jaar van de Italiaanse autobouwer op en het speculeren kan beginnen. Gaat Jony Ive de eerste elektrische Ferrari ontwerpen? Wordt de al doodverklaarde Apple Car gebouwd in Maranello? Krijgen de interieurs van de supercars een upgrade? Gezien zijn CV is het in ieder geval duidelijk dat het om grootste projecten gaat.

Niet zomaar een ontwerper

Dat Ferrari niet zomaar iemand contracteert, moge duidelijk zijn. De Britse ontwerper begon in 1992 al op de ontwerpafdeling van Apple, maar aanvankelijk vond de leiding van het techbedrijf zijn ontwerpen te revolutionair. Pas in 1996 brak hij door, nadat Steve Jobs weer de leiding over het bedrijf nam en de creativiteit van zijn ontwerpen inzag. De rest is geschiedenis.

In 2006 kreeg de designer van koningin Elizabeth de titel Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 2011 werd hij ook nog eens bevorderd tot Ridder Commandeur in dezelfde orde. Sindsdien wordt hij aangesproken met Sir Jonathan Ive.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.