Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Free Guy: Disney+ verrast abonnees met geprezen ‘GTA-film’ Ryan Reynolds

Free Guy, de nieuwe film van Ryan Reynolds en Stranger Things-producent Shawn Levy, komt verrassend snel naar Disney+, ook in Nederland.

De ‘GTA-film’ zou eigenlijk vorig jaar al uitkomen, maar de pandemie gooide roet in het eten. Disney en Reynolds zetten de afgelopen maanden vele trailers, marketingstunts en zelfs het MCU-debuut van Deadpool in om je naar de bioscoop te lokken.

Free Guy: Ryan Reynolds is terug

Maar is Free Guy ook daadwerkelijk het checken waard? De eerste recensies van critici waren opvallend positief, met een verrassende score op Rotten Tomatoes en IMDb als resultaat.

De film gaat over een achtergrondpersonage van een videogame die opeens ontdekt dat hij in een virtuele wereld leeft, met alle over-de-top ongein van dien. De trailers beloofden typische Reynolds-humor en kleurrijke actie.

Meestal is het dan een typisch gevalletje ‘flink gelachen, maar niet bijster origineel’. Verstand op nul en genieten maar, zeg maar. Free Guy lijkt echter meer dan dat te zijn en te leveren. Waar de marketing een simpele lachfilm beloofde, kregen we een verrassend sterk en zelfs  bij vlagen emotioneel pareltje te zien.

Topscore op Rotten Tomatoes

De blockbuster is nog steeds Certified Fresh op Rotten Tomatoes, een platform waarop alle reviews van recensenten en andere journalisten verzameld worden. Zo heb je dus in één oogopslag een goed beeld van hoe slecht of goed een film eigenlijk is. Althans, als je waarde hecht aan de mening van critici.

Want dat is vaak het punt bij dit soort films: die zijn vaak in de meest objectieve zin van het woord niet al te best, maar wel uiterst vermakelijk. Maar Free Guy scoort desalniettemin na 266 reviews namelijk een topscore van 80 procent op Rotten Tomatoes onder recensenten. Bij filmbezoekers scoort de film zelfs een dikke 96 procent.

De consensus luidt als volgt: “Door een slim concept, heerlijke, zelfbewuste humor en een charmante cast te combineren, is Free Guy één en al frivool plezier.”

Ook op IMDb scoort de film vooralsnog een nette 7.4 na 84.000 recensies. Terug naar de critici. Want wat maakt Free Guy dan zo goed?

Cultklassieker

“Wild vermakelijk, slim en verfrissend geestig met een warm, kloppend hart. Het is voorbestemd om een cultklassieker te worden,” concludeert Avi Offer van NYC Movie Guru.

Ook Fico Cangiano van CineXpress is enthousiast: “Achievement unlocked! Free Guy is de beste videogamefilm die ik ooit heb gezien.

Vermoeiende warboel?

Niet iedereen is echter fan van wat Shawn Levy en Ryan Reynolds hebben neergezet.

Een aantal recensenten is teleurgesteld: “Het heeft een intrigerend concept, maar afgezien van een paar momenten, heeft het geen idee wat het ermee aan moet en is het in plaats daarvan gewoon tevreden met het aanbieden van een steeds vermoeiendere warboel van overdreven special effects.”

Het goede nieuws is dus dat we het dan echt over een minderheid hebben. De algemene consensus is dat Free Guy verrassend solide heeft uitgepakt. Echt een popcorn-blockbuster die je wilt zien, al helemaal voor spelers van GTA en andere open wereld-games.

Snel op Disney+

Er is nog beter nieuws. De afgelopen weken draaide Free Guy dus in de bioscopen. Normaliter moet je daarna enkele maanden wachten tot je de film in kwestie op Disney+ kunt streamen. Disney pakt dat dit keer anders aan: morgen, 29 september, kun je Free Guy namelijk al direct streamen op Disney+!

Een plotselinge drop van formaat. Absoluut een aanrader, al was het maar om een easter-egg voor Star Wars en Marvel-fans.

Marvel na Black Widow: alle 13 MCU-films die op de planning staan

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.