Martin de Coninck
Martin de Coninck Gezondheid 18 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

FDA erkent gezondheidsvoordelen wiet: de belangrijkste op een rij

Goed nieuws voor Amerikanen, en mensen in het algemeen, die benieuwd zijn naar de gezondheidsvoordelen van wiet. President Joe Biden schuift met Robert Califf een nieuwe FDA-commissaris naar voren. Hij erkent de gezonde eigenschappen van het plantje en gaat studies opstellen om het plantje op een veilige manier als medicijn toe te passen in de maatschappij. Dat meldt Green Entrepeneur.

Califf suggereerde in 2016 al dat de FDA (Food and Drug Administration) klaar is voor onderzoek en ontwikkeling van cannabis. De FDA zou op basis van positieve onderzoeksresultaten kunnen besluiten om groen licht te geven om de werkzame stoffen uit wiet te verwerken in voedsel en medicijnen.

Medicinale cannabis in Amerika vs. Nederland

Een aantal Amerikaanse staten hebben trouwens cannabis al goedgekeurd voor recreatief gebruik en zelfs voor medicinaal gebruik. Het gaat hier om onbewerkte wiet, dus niet om cannabis verwerkt in bijvoorbeeld voedsel of pillen. Daarvoor is eerst goedkeuring nodig vanuit de FDA.

Wiet roken is slecht voor de gezondheid, maar je kan het in allerlei vormen innemen. Een ouderwetse cake bakken is een optie, al is de juiste dosering dan lastig te bepalen. In het nieuwe boek van chefkok Joris Bijdendijk en culinair journalist Joel Broekaert vind je overigens het ultieme recept. Voor medicinale doeleinden is een cake echter ook niet direct de beste optie. Olie is in dat geval een betere oplossing.

Sinds 2015 mogen artsen in Nederland medicinale cannabisolie voorschrijven aan patiënten, en apothekers mogen het op recept leveren. Medicinale cannabisolie bevat naast CBD ook de werkzame stof THC. Precies, het ingrediënt in wiet dat je naar hogere sferen brengt.

De gezondheidsvoordelen van wiet

Nog even wachten dus op een officiële bevestiging van de FDA. Andere studies van toonaangevende onderzoekers brachten al tal van gezondheidsvoordelen van wiet al aan het licht. We geven je er alvast drie. In een eerder artikel van Manners Magazine lees je er meer, allemaal gestoeld op onderzoek.

1. Medicinale wiet bestrijdt pijn

Een op vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn. Denk aan reumatoïde artritis, rug- en nekklachten en migraine. Een arts kan hiervoor diverse pijnstillers voorschrijven, maar de sterkere varianten zijn vaak verslavend en niet zonder bijwerkingen. Medicinale wiet is een alternatief voor deze middelen en heeft zich bewezen als een zeer effectieve pijnbestrijder.

2. Cannabis kan verslavingen helpen voorkomen

Tussen 1999 en 2019 stierven zo’n 500.000 mensen aan de gevolgen van een overdosis opioïden (pijnstillers) in de VS. Een hardnekkige epidemie waar de VS nog steeds niet van af is. Medicinale wiet kan volgens dit onderzoek een positieve rol spelen om mensen van hun verslaving af te komen.

3. Wiet onderdrukt angst

In lage doseringen schijnt wiet een gunstig effect te hebben op mensen met een angststoornis. Deze medaille heeft een keerzijde: overmatig gebruik van cannabis schijnt het tegenovergestelde effect te hebben.

Een kijkje in Amerika’s eerste Cannabis Café, de coffeeshop 2.0

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.