Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 26 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

7 fabels over voeding en overgewicht die de prullenbak in kunnen

Er komt een tijd in je leven dat je wil afvallen of droogtrainen. Voor de ene man komt dat moment al als twintiger, andere mannen hebben meer geluk en kunnen tot hun veertigste eten wat ze willen. Feit is dat er veel fabels bestaan over afvallen, zoals het constant tellen van calorieën. Zeven misvattingen die direct de prullenbak in kunnen.

We willen er even bij zeggen dat er meer in het leven is dan een sixpack en een gespierd lichaam. Wees tevreden met wie je bent, spiegel je vooral niet aan Calvin Klein-modellen. Een beetje overgewicht? Geen paniek. Maar laat het niet verslonzen, want hoe langer je wacht met gezond leven, des te groter de inhaalslag. Maak voor een gedegen voedingsadvies een afspraak met een huisarts of diëtist.

Fabels over afvallen

En leg jezelf ook geen dingen op die helemaal niet blijken te kloppen. Deze zeven fabels over afvallen kunnen in ieder geval de prullenbak in.

1. Calorieën tellen

De gemiddelde man heeft zo’n 2.400 calorieën nodig om goed te kunnen functioneren. In theorie verlies je gewicht als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. De logica is vrij eenvoudig: calorieën vertegenwoordigen energie. Als je jouw lichaam niet genoeg geeft, zal je lichaam de aanwezige reserves aanspreken om je lichaam de energie te leveren die het nodig heeft.

Maar niet alle calorieën zijn identiek. Kipfilet kan bijvoorbeeld 200 calorieën bevatten; geeft je eiwitten en een beetje vet. Je zult je voller voelen en je metabolisme zal sneller werken. Klinkt gezond, is het ook.

Aan de andere kant bevat een blikje frisdrank ook 200 calorieën. Het verschil is echter dat frisdrank een grote hoeveelheid suiker bevat. Je bloedsuikerspiegel zal dus stijgen en je lichaam produceert insuline om de suiker af te breken. Dit restproduct, vet, wordt opgeslagen als reserve-energiebron met als gevolg dat je in gewicht toeneemt.

De sleutel tot succesvol afvallen is dus niet het tellen van het aantal calorieën. Het zou juist gericht moeten zijn op het nuttigen van verantwoord voedsel. Kortom: een goede balans is veel succesvoller dan het beperken van de calorieën.

2. Trainen, trainen en nog eens trainen

Train hard en lang, beweeg genoeg en je zult afvallen. Klinkt op zich logisch, maar de werkelijkheid is anders. Door te trainen verbrand je calorieën. Het gevolg is dat je lichaam vet verbrandt en je dus gewicht kwijt zult raken. In theorie klopt dat ook, ware het niet dat vet slechts 4 calorieën per kilo bevat. Nog een eyeopener: vergroot je door het trainen je spiermassa, dan kom je juist aan. Spieren bevatten namelijk 12 calorieën per kilo. Het zal dus duidelijk zijn dat het trainen op zich niet helpt om af te vallen.

3. Je moet een dieet volgen als je wil afvallen

Al jarenlang worden we doodgegooid met diëten. Sla een glossy open en je ziet sowieso een advertentie voor een nieuw revolutionair dieet. Als je gelooft wat ze schrijven, is afvallen een fluitje van een cent. Het probleem met dergelijke diëten is niet zo zeer dat ze niet werken, dat doen ze namelijk wel. Maar in de meeste gevallen is het een onmogelijke taak om het vol te houden.

Bekijk het vanaf deze kant; je kunt drie weken per dag twee weken lang tonijn eten om 6 pond te laten vallen. Maar kun je jezelf de rest van je leven echt alleen maar tonijn zien eten? Nope. Een dieet volgen betekent niet per definitie dat je gewicht verliest. Gezond en gevarieerd eten zorgt daar wel voor.

4. Gezonde voeding kost meer geld

Een van de grootste fabels rond afvallen: gezond eten is duur. In sommige gevallen klopt het dat bepaalde voedselsoorten redelijk prijzig zijn. Daar staat weer tegenover dat veel groentesoorten en andere voedingsmiddelen juist goedkoop zijn, vooral op de markt.

Afgezien van het prijskaartje, is het ook een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Alles wat niet is verwerkt in een fabriek, kan als gezond worden beschouwd; eieren, groenten, fruit (let wel op de suikers), noten, zaden en zo kunnen we nog even doorgaan. Afvallen is dus niet duur.

5. Koolhydraten maken je dik

Koolhydraten zijn suiker, daarom word je er dik van. Je voelt hem aankomen: dit is ook een van de grootste fabels over afvallen. Het is waar, koolhydraten bevatten over het algemeen veel suiker. Dat wil uiteraard niet zeggen dat elke gram aan koolhydraten gelijk staat aan dezelfde hoeveelheid suiker. Er wordt beweerd dat eenvoudige koolhydraten gemakkelijk worden opgeslagen als vetcellen in je lichaam als je ze niet meteen nodig hebt. De feiten zijn echter iets anders. Er zijn twee hoofdtypen koolhydraten: eenvoudige en complexe koolhydraten.

Eenvoudige koolhydraten geven je een snelle energie-boost en zullen een toename van insuline veroorzaken; mogelijk resulterend in verhoogde vetopslag. Complexe koolhydraten hebben juist veel meer tijd nodig om te verteren; er is geen piek in insulineniveaus en ze zorgen niet voor een toename in gewicht. Koolhydraten zijn juist een essentieel onderdeel van elk dieet; kies gewoon de juiste koolhydraten en gebruik het met mate.

6. Je mag nooit meer een snack eten

Het is de meest onweerlegbare mythe: van snacks eten kom je aan. Als je eet, dus ook snacks, verhoog je de calorie-inname en voeg je vet toe aan je lichaam. Natuurlijk, als je de hele dag snacks eet en chocoladerepen naar binnen werkt is dat ronduit slecht voor je gewicht en gezondheid. Een enkel tussendoortje om je energieniveau op peil te houden, jezelf een boost te geven tijdens het sporten of als een aanvulling op een kleine maaltijd is dat niet per definitie slecht. Het geheim zit in het soort snack dat je eet en hoe vaak je een snack nuttigt. Maat houden, dus. Check deze gezonde snacks.

7. Vet eten maakt je dik

Klinkt wellicht raar, maar vet eten maakt je per definitie niet dik. De stelling klinkt logisch, omdat we gewend zijn te denken dat vet automatisch wordt opgeslagen en we dus automatisch in gewicht toenemen. Maar vet, met mate, heeft ons lichaam juist nodig. Sterker nog, het zou een essentieel onderdeel van je voedingspatroon moeten zijn. Zonder vet krijgt je lichaam niet alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Gezonde vetten helpen je metabolisme te stimuleren en zorgen er voor dat je lichaam naar behoren functioneert.

Volg je juist een vetarm dieet, dan merk je op termijn dat je meer suiker gaat consumeren. Aan afvallen kom je niet toe, je komt juist aan. Gezonde vetten zijn te vinden in avocado’s, zalm, extra vierge olijfolie en walnoten.

Simpele routines tegen overgewicht

Goed, vergeet de bovenstaande fabels over afvallen en richt je op de simpele routines die juist wel helpen. Bekijk onze simpele routines tegen overgewicht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.