Noah Korevaar
Noah Korevaar Geld & Carrière 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk is terug: de nieuwe top 10 rijkste personen ter wereld

Na een klap voor het imperium van de 74-jarige Bernard Arnault en een flinke opleving aan de kant van Tesla is Elon Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld. Het gat is echter klein, en Musk begeeft zich aan alle kanten op dun ijs.

Het was vorige week in meerdere opzichten geen topweek voor Elon Musk: Twitter is nog maar een derde waard van wat de miljardair er vorig jaar voor betaalde. Ondertussen werd hij ook van insider trading beschuldigd tijdens een rechtszaak én gaf hij een transfobische propagandafilm een gigantisch podium. Oef.

Elon Musk opnieuw rijkste persoon ter wereld

De vraag is of Elon Musk er wakker van ligt, of dat de Twitter-eigenaar zijn oren volstopt met bankbiljetten en zijn ogen bedekt met bankafschriften. Uit Bloomberg Billionaires Index blijkt nu namelijk dat Musk opnieuw de rijkste persoon op de hele aardbol is. Hij werd afgelopen december ingehaald door Bernard Arnault, de Franse miljardair achter LVMH, een imperium van luxemerken. Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy: dat soort grote namen.

Hij vestigde afgelopen april nog een record, door als eerste Europese bedrijf een marktwaarde van meer dan 500 miljard dollar aan te tikken. Analisten zijn sindsdien echter gaan vrezen dat de grote vraag naar luxe goederen een tijdelijke opleving was, of zelfs een bubbel. Daardoor is LVMH als geheel tien procent minder waard geworden, waarmee het fortuin van de 74-jarige Arnault ook een flinke klap kreeg.

Elon Musk door Bernard Arnault ingehaald op rijkenlijst: wie is deze man?

LVMH, bernard arnault, rijkste man, marktwaarde, record
Bernard Arnault (Afbeelding: ANP)

Bedankt Tesla!

Elon Musk zag zijn vermogen daarentegen juist de afgelopen maanden groeien. Hij is nu 192 miljard dollar waard, 55 miljard dollar meer dan begin 2023. Arnault blijft op het moment van schrijven steken op 187 miljard dollar. Met zulke bedragen is dat een te verwaarlozen verschil, maar toch: maar één iemand kan de rijkste persoon ter wereld zijn.

Het fortuin van Musk is grotendeels gelinkt aan Tesla. De ondernemer heeft zo’n 13 procent van de autofabrikant in handen. Die aandelen zijn sinds begin dit jaar 88 procent meer waard geworden. Vooral het nieuws dat Twitter een nieuwe CEO heeft gevonden zorgde de afgelopen dagen voor een flinke stijging.

Analisten verwachten dat Musk daardoor weer meer tijd kan gaan steken in Tesla. Een bedrijf dat door al het gedoe met Twitter in de ogen van aandeelhouders een beetje het verwaarloosde kind leek te zijn. De toekomst zal uit gaan wijzen of de optimistische interpretatie van dat nieuws ook terecht is.

Waar zijn de vrouwen?

En op nummer drie? Daar staat Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Hij heeft een geschat vermogen van 144 miljard dollar. De rest van de top elf bestaat ook uit mannen. Pas op nummertje twaalf staat een vrouw: Françoise Bettencourt Meyers, de erfgename van het L’Oréal-imperium, met 86 miljard dollar. Minder dan de helft (!) van het vermogen van Musk.

De top tien rijkste personen ziet er nu als volgt uit:

  1. Elon Musk – 199 miljard dollar
  2. Bernard Arnault – 191 miljard dollar
  3. Jeff Bezos – 148 miljard dollar
  4. Bill Gates – 128 miljard dollar
  5. Larry Ellison – 119 miljard dollar
  6. Steve Ballmer – 116 miljard dollar
  7. Warren Buffett – 116 miljard dollar
  8. Larry Page – 113 miljard dollar
  9. Sergey Brin – 107 miljard dollar
  10. Mark Zuckerberg – 99.3 miljard dollar

Bloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.