Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk doneert miljarden, maar wie wordt daar vooral beter van?

Waar Jeff Bezos nog niet echt bekendstaat als filantroop, scoort Elon Musk beter op vrijgevigheid. Zonder er zelf ophef van te maken, doneerde hij afgelopen jaar 5 miljard euro aan een goed doel.

Oh, wacht even, we hebben hem te vroeg een klopje op zijn schouder gegeven. Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Kenners vermoeden dat de rijkste persoon ooit op aarde er vooral zelf beter van wordt. Iets met belasting.

Filantroop Elon Musk doneert miljarden

Elon Musk, oprichter en topman van Tesla, heeft tussen 19 en 29 november in totaal meer dan 5 miljoen aandelen van ‘s werelds meest waardevolle autofabrikant gedoneerd aan een goed doel. De naam van de liefdadigheidsinstelling werd daarbij niet bekendgemaakt.

De donatie was 5,7 miljard dollar of omgerekend ruim 5 miljard euro waard. Dit is gebaseerd op de slotkoersen van de Tesla-aandelen op de vijf dagen dat hij de aandelen schonk. Eind vorig jaar verkocht de miljardair voor 16,4 miljard dollar aan aandelen, nadat hij een Twitter-enquête hield met de vraag of hij een tiende van zijn Tesla-belang zou moeten verkopen.

Addertje onder het gras

Hij twitterde ook dat hij in 2021 meer dan 11 miljard dollar aan belasting zou moeten betalen vanwege de uitoefening van zijn aandelenopties. Het zou gaan om een van de hoogste betalingen aan de Amerikaanse belastingdienst ooit.

Elon Musk lag ook in de clinch met Bernie Sanders en Elizabeth Warren. Deze Amerikaanse senatoren riepen rijke mensen op om meer belasting te betalen. Volgens kenners zou de schenking van de Tesla-aandelen een belastingvoordeel opleveren voor de Tesla-CEO. Dit komt doordat aandelen die aan een goed doel worden geschonken, niet onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting. Dit zou wel het geval zijn bij verkoop.

‘Enorm belastingvoordeel’

“Zijn belastingvoordeel zou enorm zijn. Hij zou tussen de 40 en 50 procent van de 5,7 miljard dollar aan belasting besparen, afhankelijk of hij de aftrek zou kunnen nemen op zijn Californische inkomen en hij de winstbelasting kan vermijden die hij zou moeten betalen als hij de aandelen zou verkopen”, zei belastingadvocaat Bob Lord. Ook zou Elon Musk volgens Lord de aandelen mogelijk kunnen overdragen aan tussenpersonen en niet rechtstreeks aan liefdadigheidsgroepen hoeven te schenken.

De filantropische gebaren van Elon Musk en Jeff Bezos zijn tot nu toe achtergebleven bij andere miljardairs. Ze hebben minder dan 1 procent van hun vermogen gedoneerd, terwijl andere miljardairs als Warren Buffett en George Soros volgens Forbes begin september al meer dan 20 procent van hun vermogen hadden weggegeven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.