Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Aap komt uit mouw Elon Musk: ‘Betalen voor content op Twitter’

Daar gaan we al. Betalen voor content op Twitter, nu Elon Musk de baas is? Het lijkt er wel op, als we The Washington Post mogen geloven.

Eerder dit jaar kwam Instagram al met een grote wijziging op de tijdlijn, maar die keutel werd weer ingetrokken door CEO Adam Mosseri na kritiek van grootgebruikers als Kim Kardashian. De nieuwe baas van Twitter lijkt wat dat betreft een daadkrachtiger figuur.

Twitter Blue: blauw vinkje voor betalende klanten

Het Twitter van Elon Musk werkt nu aan een manier om gebruikers geld te laten vragen voor video’s die ze plaatsen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post die plannen daarvoor inzag. Makers van video’s kunnen die achter een betaalmuur plaatsen en kiezen hoeveel andere gebruikers moeten betalen. Twitter roomt van dat bedrag dan een deel af.

Elon Musk meent al langer dat Twitter te afhankelijk is van advertentie-inkomsten. Hij wil daarom ook de abonnementsdienst Twitter Blue omvormen, kondigde hij aan. Die gaat van 5 dollar naar 8 dollar per maand en betalende klanten krijgen een blauw vinkje, kondigde de nieuwe baas aan via een reeks tweets. Nu is dat blauwe vinkje voorbehouden aan mensen en organisaties waarvan gecheckt is dat ze echt die persoon of organisatie zijn.

‘Betalen van makers essentieel’

Het Twitter-abonnement biedt volgens Elon Musk voortaan ook de mogelijkheid om langere films en geluidsfragmenten te plaatsen, zoals bijvoorbeeld liedjes. Over de mogelijkheid om zich daarvoor te laten betalen, zegt ‘s werelds rijkste man nog niets, al geeft hij wel aan dat het betalen van makers “absoluut essentieel” is. “Makers moeten geld kunnen verdienen.” Abonnees krijgen verder half zo veel advertenties te zien.

Elon Musk kreeg Twitter vorige week in handen na een lang overnameproces, waarin hij ook nog onder een al afgesproken deal uit probeerde te komen. Sindsdien heeft hij de hele top van Twitter ontslagen en komt hij met allerlei ideeën voor het social media-platform. Dat zou bijvoorbeeld een adviesraad moeten krijgen van mensen die zich over toegestane inhoud van tweets en het blokkeren van accounts moet buigen.

Donald Trump weer terug?

Die raad gaat uit mensen van allerlei groepen bestaan, kondigde Elon Musk eerder al aan en dat herhaalde hij na gesprekken met politici. Bovendien komt niemand die nu van Twitter af is gegooid terug zonder dat deze nieuwe raad ernaar heeft gekeken. Bij veel mensen leeft de angst dat de nieuwe baas voormalig president Donald Trump weer terug laat keren op Twitter. Die is vanwege het aanzetten tot de bestorming van het Capitool begin vorig jaar levenslang geschorst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.