Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk hervat aandelendomino en hij is nog lang niet klaar

Er is de laatste tijd veel te doen rond de aandelen van Tesla-CEO Elon Musk. Eerder verkocht hij al een deel na een poll op Twitter, en dat bleek niet zonder redenen. Nu gaat de aandelendomino verder.

In dit artikel las je al eens hoe het kan dat Elon Musk minder belasting betaalt dan jij. Er wordt nu hard geroepen om die scheve regeling scherper te maken, waardoor de CEO niet weet hoe snel hij zijn aandelen moet verkopen.

Elon Musk verkoopt nog meer Tesla-aandelen

Elon Musk heeft na een pauze van een paar dagen de verkoop van zijn aandelen hervat, blijkt uit officiële documenten. De miljardair verkocht nog eens 934.091 aandelen voor in totaal 1,05 miljard dollar, omgerekend zo’n 930 miljoen euro.

De CEO oefende ook 2,15 miljoen aandelenopties uit en de verkopen werden gedaan om de belastingen in verband met die transactie te dekken, zo bleek uit de documenten. Elon Musk moet belasting betalen over het verschil in de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen.

Met de meest recente verkoop heeft Elon Musk nu 9,2 miljoen Tesla-aandelen verkocht en ongeveer 9,9 miljard dollar opgehaald, sinds hij op 6 november een Twitter-enquête hield met de vraag of hij 10 procent van zijn Tesla-belang moest verkopen. Een deel van dat geld gaat naar de belastingen.

Drempel van 10 procent

Om de drempel van 10 procent te bereiken moet Elon Musk in totaal ongeveer 17 miljoen aandelen verkopen. Dat is ongeveer 1,7 procent van de uitstaande aandelen van het bedrijf. Hij zit dus inmiddels met 9,2 miljoen verkochte aandelen ruim over de helft. Als zijn uitoefenbare opties worden meegerekend in zijn algehele aandelenbelang in Tesla, zou hij nog meer aandelen moeten verkopen.

Bij de stemming op Twitter vertelde Elon Musk aanvankelijk niets over zijn geplande verkopen van aandelen vanwege de opties. Die had hij al in september vastgelegd. De CEO kreeg de opties als onderdeel van zijn beloningspakket als topman van Tesla. In die functie krijgt hij geen vast salaris, maar alleen bonussen en opties op basis van het behalen van bepaalde doelen. Lees hier meer over zijn slimme beloningssysteem.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.