Noah Korevaar
Noah Korevaar Boeken 12 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

8 boeken die je volgens Elon Musk een slimmer mens maken

Heb je de ambitie om dit jaar meer boeken te lezen? Elon Musk helpt je een handje met acht leestips: boeken die volgens de baas van Twitter, SpaceX en Tesla iedereen gelezen zou moeten hebben.

Je zou zeggen dat de dagen van Elon Musk propvol zitten met zijn omvangrijke portfolio aan bedrijven. Twitter, SpaceX, Tesla: het zijn stuk voor stuk innoverende megabedrijven waar je al een 80-urige werkweek mee kunt vullen. Voeg daar nieuwe projecten zoals een concurrent voor ChatGPT aan toe, het venten van controversiële opvattingen en memes op Twitter, het pushen van cryptocurrencies en een tegenwoordig iets gezonder slaapritme en je vraagt je af waar deze geniale gek de tijd vandaan haalt om een boek open te slaan.

De favoriete boeken van Elon Musk

Toch is de miljardair naar eigen zeggen een fervent lezer. Sterker nog, toen hem ooit gevraagd werd hoe hij geleerd heeft hoe je een raket bouwt, luidde zijn ondertussen iconische antwoord: “Ik lees boeken.” Gelukkig is de 51-jarige ondernemer niet te beroerd om ook wat boekentips mee te geven. Dit zijn tien boeken die iedereen volgens Elon Musk gelezen zou moeten hebben.

1. Walter Isaacson – Steve Jobs

Elon Musk heeft met Tesla een grote rol gespeeld in de huidige elektrificatie van de auto-industrie. Niet voor niets wordt vaak de vergelijking met Steve Jobs gemaakt, die met onder andere de iPhone ook voor een tech-revolutie zorgde. Beide innovators delen ook een pittige reputatie als het om hun managementstijlen gaat. In deze instant klassieker van Walter Isaacson leer je het brein achter Apple beter kennen. Niet alleen zijn talrijke successen, maar ook de diepe dalen uit zijn leven komen uitgebreid aan bod.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

2. Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Deze scifi-klassieker, ook wel bekend als Het transgalactisch liftershandboek, combineert aanstekelijke humor met een scifi-avontuur waar je U tegen zegt. Toch is het deze komische boekenserie, en niet de iets drogere biografieën die je verder in dit lijstje ziet staan, die een grote invloed heeft gehad op hoe Elon Musk denkt. Hij las de meesterwerkjes van Douglas Adams toen hij een tiener was, maar nog altijd is hij een evangelist voor de boeken. Sterker nog: toen hij een Tesla Roadster de ruimte in liet schieten, liet het scherm in de auto de iconische woorden “don’t panic” zien. Een duidelijke knipoog naar zijn favoriete boekenserie.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

3. Stuart Russell- Human Compatible

We gaan van scifi-humor naar iets serieuzer leesmateriaal. Human Compatible gaat over het ontstaan van kunstmatige intelligentie, een onderwerp dat anno nu met het explosieve succes van GPT-3 en alle toepassingen daarvan extra relevant is. Stuart Russell zet op toegankelijke wijze uiteen wat de gevaren van kunstmatige intelligentie zijn. Sterker nog, volgens de computerwetenschapper kan dit het laatste hoofdstuk van de mensheid worden, als we niet oppassen. Een alarmerende doch broodnodige read.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

Elon Musk Tesla boeken TIPS
📚 (Afbeeldingen: Bol)

4. Peter Thiel – Zero to One

Peter Thiel is bijzonder contrair en controversieel, maar als oprichter van PayPal, Palantir Technologies en succesvol investeerder in onder andere Facebook weet de beste man hoe je een bedrijf groot kunt maken. In Zero to One deelt hij zijn werkwijze en de lessen die hij de afgelopen decennia heeft geleerd. Zo’n beetje hét boek als je meer wil weten over het runnen van een start-up.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

5. Naomi Oreskes, Erik M. Conway – Merchants of Doubt

Van de tabaksindustrie en nucleaire wapens tot klimaatverandering: helaas heeft het bedrijfsleven de afgelopen decennia op effectieve wijze wetenschappers ingezet om de politiek en de publieke opinie te beïnvloeden. Wetenschapshistorici Erik Conway en Naomi Oreskes leggen je op meeslepende wijze uit hoe dat heeft kunnen gebeuren en wat we ertegen kunnen doen. Een les die anno 2023 helaas belangrijker is dan ooit.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

6. Max Tegmark – Life 3.0

Je merkt het al: Elon Musk tipt graag boeken over kunstmatige intelligentie. Half Silicon Valley is op dit moment bezig met het integreren van AI in de producten die we elke dag gebruiken. Van Snapchat tot Google. In dit boek legt MIT-professor Max Tegmark uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat kunstmatige intelligentie niet een bedreiging, maar een verrijking voor de mensheid wordt en blijft.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

Elon Musk Tesla boeken TIPS
📚 (Afbeeldingen: Bol)

7. Sam Harris – Lying

Neurowetenschapper en filosoof Sam Harris heeft een omvangrijke bibliotheek aan boeken en podcasts uitgebracht, maar volgens Elon Musk is vooral Lying een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Harris verkent op een intrigerende manier het concept van liegen. We doen het allemaal, van kleine leugentjes voor eigen bestwil tot grootschalige belastingfraude binnen bedrijven. De filosoof betuigt dat we ons leven radicaal kunnen vereenvoudigen en de samenleving kunnen verbeteren door gewoon de waarheid te vertellen in situaties waarin anderen vaak liegen. Een betoog dat meeslepender is dan je van tevoren zou verwachten.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

8. Adam Smith – The Wealth of Nations

Alle bovenstaande boeken zijn vrij toegankelijk en behapbaar. Trek in een wat pittigere leestip? Dan moet je volgens Elon Musk absoluut The Wealth of Nations erbij pakken, het invloedrijke boek van econoom Adam Smith. Het boek der boeken over de (vrijemarkt)economie. Smith pleit er onder andere voor dat door individuen toe te staan hun eigenbelang na te streven in een vrije markt, zonder overheidsregulering, naties zullen floreren. Een boodschap die Elon Musk met zijn bedrijven uiteraard toejuicht.

📚 Bestel ‘m online bij je lokale boekhandel

Elon Musk Tesla boeken TIPS
📚 (Afbeeldingen: Getty, Bol)

Meer leestips

Heb je trek in meer leestips? Gelukkig is meesterbelegger Warren Buffett niet te beroerd om vijf boeken te tippen die je geld op kunnen gaan leveren op de korte termijn. Of check de boekentips die Bill Gates vorig jaar op zijn blog deelde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.