Metro
Metro Human Interest 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Elfstedenkoorts: experts voorspellen winter à la 1963

Kunnen we sneeuw verwachten en gaat de Elfstedentocht dan eindelijk door? Metereologen van Weer.nl doen een voorspelling voor de winter. Het hangt uiteraard af van verschillende factoren, maar Erben Wennemars en Mark Tuitert kunnen vast geboekt worden door de talkshows.

Eén ding lijkt zeker: we gaan het deze winter als vanouds koud krijgen. Volgens het weerbureau is het weertype ook droger dan normaal. De meteorologen van Weer.nl verwachten een zelfde soort winter als in 1963: de een na koudste winter in Nederland tot nu toe gemeten Toen speelde vrijwel dezelfde factoren een rol in het weertype als nu. In 1963 vroor het op veel plaatsen drie maanden achter elkaar iedere dag. In de drie wintermaanden – december, januari en februari – werd een gemiddelde temperatuur gemeten van -3,1 graden. Brr…

Winter in 2021 lijkt op 1963 of 2010

Toch is het niet helemaal duidelijk of de kou net zo lang zal doorzetten als tijdens het winterweer van 1963. Om een winterweersverwachting te maken, kijken meteorologen naar het gedrag van de zogeheten poolwervel. Daaruit hebben ze een conclusie gemaakt met twee mogelijke weerpatronen. In het eerste mogelijke patroon zal een westelijke wind de oceaan over reizen, die Europa met gemak kan bereiken. In dat geval hebben wij een zachte winter met soms vroege kou, zoals in 2010. Bij het tweede patroon moeten we ons opmaken op de kou uit 1963.

Gaat de wind noordelijk waaien? Dan kunnen we sneeuw verwachten. Gaat de wind meer richting het oosten? Dan is het vaker droog en kan ook de zon er mooi doorkomen tijdens het winterweer. Kou zullen we waarschijnlijk dus wel gaan krijgen, maar of er ook sneeuw en ijs gaat komen, is nog even afwachten.

Wintersporters krijgen koude wintermaanden cadeau

Wintersportliefhebbers kunnen hun hart wel al voorzichtig ophalen, want als we de Amerikaanse meteorologen mogen geloven, gaat het een van de koudste winters sinds jaren worden. Als de voorspellingen van het National Oceanic and Atmospheric Administration uitkomen, zal het tijdens de wintermaanden in de bergen zo’n 2 à 3 graden kouder worden dan afgelopen jaren.

Ook de Russen denken dat het flink koud gaat worden. Sommige wetenschappers beweren sinds 2017 dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen, waarbij de zon minder actief is. Daardoor daalt de temperatuur overal op aarde. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Daarmee botsen de Russen met een weersvoorspelling die de Nederlandse Jaco van Wezel eerder deed. Volgens de meteoroloog van Weer.nl kan Nederland op een klimaattoekomst rekenen a la het Franse Bordeaux: met milde winters en hete zomers.

Wat voor weer kunnen we verwachten tijdens de herfstvakantie?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.