Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Eerste Nederlandse vrouw ooit test Formule 1-auto voor Alpine

Max Verstappen is niet de enige Nederlander die deze week achter het stuur van een Formule 1-auto stapt. Coureur Stéphane van Poppel-Kox nam al plaats in een Alpine en is daarmee de eerste Nederlandse vrouw ooit die een F1-auto heeft getest.

De 29-jarige Van Poppel-Kox is dochter van racecoureur Peter Kox en heeft haar vaders slipstream gevolgd. Naast haar racecarrière was ze een tijd lang ook werkzaam bij als F1-pitreporter bij ViaPlay. Het was de combinatie van die banen die het haar mogelijk maakte deze week een Formule 1-stoeltje uit te proberen.

Kartwedstrijd onder F1-journalisten gewonnen

Toen ze nog voor ViaPlay werkte, werd er door Alpine een kartcompetitie georganiseerd voor journalisten. De hoofdprijs? Inderdaad, een testrit in een heuse Formule 1-auto. Met al haar race-skills wist Stéphane drie van de vier races te winnen en dus stond deze week een F1-auto van Alpine op haar te wachten.

Gisteren was het zover. Terwijl de Formule 1-auto warm draaide op het circuit Paul Ricard in Frankrijk, nam de coureur eerst plaats achter het stuur van een Formule 4-auto om zo zelf ook even warm te draaien. “Dat deed ik niet voor het eerst. In 2013 heb ik een jaar in de Formule 4 geracet”, vertelt Stéphane van Poppel-Kox in een interview met Manners.

Luidruchtige Formule 1-auto uit 2012

De F1-auto die de Nederlandse mocht temmen, komt uit 2012. Toen nog geen tamme V6, maar een luidruchtige V8. Na een korte briefing (want het is een gecompliceerd stukje techniek) ging Stéphane als eerste Nederlandse vrouw ooit op pad in de Formule 1-wagen. “De eerste paar rondjes weet je gewoon niet wat je overkomt”, legt de nog altijd verbouwereerde Van Poppel-Kox uit. “Het is zó indrukwekkend.”

Probleemauto Max Verstappen nu te koop als occasion in Nederland

“Qua geluid is dit nog de real deal.” Volgens de Nederlandse coureur is dit voor haar de ideale Formule 1-auto om te proberen. “Je hebt nog dat klassieke F1-geluid, maar tegelijkertijd is het al wel een vrij moderne auto.” In 2014, twee jaar nadat deze auto meestreed aan het kampioenschap, werd de overstap gemaakt naar de huidige V6-motoren.

Naast het geluid van de F1-auto was ze met name onder de indruk van de downforce en het brutale acceleratie- en remvermogen. “Die auto vertraagt zo intens hard dat je amper weet wat er gebeurt.” Angst was er niet, gezonde spanning wel.

“Ik heb er alles uitgehaald”

“Ik had slechts twee runs in de F1-auto en heb in totaal ongeveer zes ronden gereden. Samen met mijn vader heb ik de data bekeken en ik ben dik tevreden. Je wil toch die Formule 1-auto ook even echt aan de tand hebben gevoeld. Ondanks het korte tijdsbestek met de Alpine, denk ik dat dat gelukt is. Ik heb er alles uitgehaald.”

Alpine Nederlandse vrouw F1 Formule 1 auto racen rijden testen test Stéphane Kox 2
(Afbeelding: Stephane Kox / Manners)

“Mijn vader zei vooraf: Stéphane, geniet ervan, want deze kans krijgt níémand anders. Dat heb ik dus ook gedaan.” Op haar Instagram-account schrijft de coureur en voormalig pitreporter: “Wat een geweldige dag, ik sta nog steeds te trillen.” Een uitgebreide reportage van het avontuur is komende zondag te zien op ViaPlay, dat dan ook de Formule 1-Grand Prix van Qatar uitzendt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.