Jana Witteman
Jana Witteman Reizen 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De duurste tolwegen van Europa om te mijden op Zwarte Zaterdag

Als Nederlanders zijn we verwend met het ontbreken van tolwegen op onze autosnelwegen, maar in de omringende landen is tolheffing een veelvoorkomende praktijk. Op Zwarte Zaterdag kun je het best alle snelwegen vermijden, dus ook de duurste tolwegen van Europa. Hier is het in veel gevallen namelijk extra druk.

Tot nu toe hebben we het over tolwegen, maar we kunnen beter spreken van toltunnels en -bruggen. Dat is namelijk wat de duurste toltrajecten van het Europees continent zijn. Ga jij liever met het vliegtuig? Vermijd dan deze slechtste vliegvelden van Europa.

De duurste tolwegen om te mijden rond Zwarte Zaterdag

Zit jij nog te broeden op een snelle betaalwijze langs de tolwegen op Zwarte Zaterdag? In Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië kun je met een tolbagde elektronisch betalen en voorkom je uren wachttijd in de ellenlange rijen. Je kunt zo’n badge voor ongeveer 20 euro aanschaffen.

1. De Eurotunnel: van Frankrijk naar Engeland

De tolweg waar je het meest voor betaalt is de Eurotunnel. Het kost automobilisten al gauw ruim 100 euro om de oversteek tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te maken. De in 1994 geopende Kanaaltunnel is 50,45 kilometer lang en het is de langste onderzeese tunnel ter wereld.

De tunnel loopt van het Franse Calais en het Britse Kent. Het kanaal zelf is op het diepste punt 175 meter en de tunnel ligt op z’n laagst op 75 meter onder zeeniveau. Er zijn 13.000 werknemers nodig geweest om de tunnel te realiseren en heeft 5,4 miljard euro gekost. Wellicht dat dat de prijs voor gebruikers van de tunnel verklaart.

2. Øresundbrug: van Denemarken en Zweden

De 8 kilometer lange Øresundbrug of Sontbrug staat op nummer twee van duurste tolwegen in Europa. Een korte rit, maar wel een kostbare. Voor deze 8 kilometer betaal je minstens 57 euro. En helaas, dan ben je er nog niet. Deze brug komt namelijk uit op het Peberholm eiland. Vanaf daar kun je je weg via de Drogden-tunnel vervolgen. Eén voordeel: geen extreme drukte als tijdens Zwarte Zaterdag in Duitsland of Frankrijk. Maar hier staan in de zomerse weekenden regelmatig files.

3. Mont Blanc-tunnel en Fréjus-wegtunnel: tussen Frankrijk en Italië

Op de derde plaats staan de Mont Blanc-tunnel en de Fréjus-wegtunnel, die dezelfde route afleggen. De tunnels zijn de verbindingslijn tussen Frankrijk en Italië. Is de Mont Blanc-tunnel druk bezocht of ben jij van plan om in augustus 2023 te vertrekken? Dan kun je ook gebruik maken van de Fréjus-tunnel.

duurste tolwegen van europa op zwarte zaterdag en de mont blanc tunnel
De Mont Blanc-tunnel (Afbeelding: Pixabay)

Vanaf dit jaar zijn er namelijk plannen de Mont Blanc-tunnel te renoveren, waardoor de brug een aantal maanden per jaar dicht zal zijn. Gelukkig is er dus een alternatief. Voor beide routes betaal je zo’n 50 euro.

Goedkopere wegen

In tegenstelling tot de tolrijke landen heeft Zweden enkele van de goedkoopste wegen van Europa. De Motala Bridge en Sundsvall Bridge hanteren tolheffingen van minder dan 1 euro. Daarnaast hechten de Zweden veel waarde aan het allemansrecht, ofwel allemänsrätten. De natuur is van iedereen, dus ook mag iedereen overal wildkamperen. Wel even opletten dat je niet op iemands eigen terrein gaat staan, dan gelden er namelijk andere regels.

Dit kost de best geteste reisverzekering van Nederland

Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je je portemonnee klaar hebt liggen voor de tolpoorten van Europa. Heb jij je route al uitgestippeld? Voorkom verrassingen en check vast het complete tol-overzicht van Europa. En ga je toch op zwarte zaterdag de weg op? Op deze plekken kun je aansluiten in de rij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.