Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 30 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds duurste hamburger eet je in dit Nederlandse dorp

Hoe duur is de duurste hamburger die jij ooit hebt gegeten? Vast niet veel duurder dan 25 euro. In het Nederlandse Voorthuizen is nu in ieder geval een hamburger van 5.000 euro gemaakt en dat is een wereldrecord. The Golden Boy heet het recordbroodje.

Robbert Jan de Veen, eigenaar van De Daltons in Voorthuizen, sleutelde een half jaar aan het recept om de burger perfect te krijgen.

‘s Werelds duurste hamburger komt uit Nederland

Uiteindelijk bestaat de duurste hamburger ter wereld uit maar liefst 117 ingrediënten, die samen een hamburger van 15 centimeter hoog vormen. Het gewicht valt overigens nog mee: de peperdure snack, met alles erop en eraan, weegt in totaal 800 gram.

Het vorige record van ‘duurste hamburger ter wereld’ uit het Guinness World Records stond op naam van een Amerikaan. Deze burger kostte omgerekend 4.100 euro, maar dit betrof dan ook een burger van meer dan 30 kilo. Niet echt iets om in je eentje weg te happen.

Eetbaar bladgoud, witte truffel en champagnedeeg

Als je bij een hamburger denkt aan een stuk vlees tussen twee zompige broodjes, dan heb je het bij The Golden Boy niet aan het rechte eind. Op deze hamburger zit bijvoorbeeld Wagyu-vlees uit Japan. Dit is een van de duurste vleessoorten ter wereld. Voor de slacht krijgen de koeien een speciaal dieet en worden ze gemasseerd.

Andere ingrediënten van de burger zijn witte truffel, uienringen in champagnebeslag, Beluga-kaviaar, koningskrab gekookt in witte wijn en een broodje gebakken van Dom Perignon-champagnedeeg. Als finishing touch wordt het droogje belegd met eetbaar bladgoud.

Voor het goede doel

De opbrengst van de burger stak Robbert Jan de Veen overigens niet in eigen zak. Hij doneerde een cheque van 5.000 euro aan de Voedselbank. “Wij hebben het zwaar gehad, maar er zijn mensen die het nog moeilijker hebben,” vertelt de maker van ‘s werelds duurste hamburger tegen Algemeen Dagblad.

The Golden Boy in Guinness World Records?

Of deze recordpoging echt in het Guinness World Records komt te staan, is op dit moment nog onzeker, maar De Veen geeft het een grote kans. Het bewijsmateriaal is samen met het juryrapport ingediend bij de organisatie, die moet bepalen of het wereldrecord toegekend mag worden aan The Golden Boy.

De Veen is overigens geen nieuwkomer als het op prijzen aankomt. Zo won hij volgens Metronieuws in 2020 de prijs voor het lekkerste lunchgerecht van Nederland, pakte hij meerdere bronzen medailles voor zijn hotdog, loaded fries en tosti en haalde hij zilver tijdens Best Burger Benelux. Mocht je in de buurt van Voorthuizen zijn, dan staat een bezoekje aan De Daltons vanaf nu op je to do list.

10 verrassend lekkere hamburger-toppings voor bij de barbecue

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.