Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dunder Mifflin stiekem écht opgericht: The Office centraal in rechtszaak

Iedere fan van The Office (US) weet direct waar je het over hebt als je Dunder Mifflin zegt. Yep, het papierbedrijf dat in de serie wordt geleid door de totaal gestoorde baas Michael Scott (Steve Carell). Maar er blijkt stiekem ook echt een bedrijf te zijn geweest die deze naam aannam. Nu is er een copyrightrechtszaak.

Het bedrijf dat Dunder Mifflin als naam heeft aangenomen, is overigens geen papierbedrijf, maar richt zich op merchandise van het bedrijf uit de sitcom.

Copyrightrechtszaak om Dunder Mifflin

Het Amerikaanse mediaconcern NBCUniversal klaagt een onderneming aan die de naam Dunder Mifflin heeft gedeponeerd. Dit dus was de naam van het bedrijf dat centraal stond in The Office, een serie van zender NBC.

NBCUniversal stelt volgens Deadline in de zaak dat Jay Kennette Media Group frauduleus heeft gehandeld toen het de rechten op de naam opeiste en beschuldigt het bedrijf ervan een onderneming te hebben opgebouwd “gebaseerd op het registreren van copyrights die eigendom van anderen zijn, om die vervolgens terug te verkopen aan de rechtmatige eigenaar of misbruik te maken van de verwarring van de consument en merchandise met het merk te verkopen.”

Merchandise

Het bedrijf heeft de naam Dunder Mifflin volgens NBCUniversal zes jaar geleden vastgelegd om die op shirts, hoodies, jassen en andere kleding te drukken. Het mediaconcern achter The Office zegt dat het zelf in 2020 heeft geprobeerd de naam te registreren, maar dat dat verzoek werd afgewezen.

De aanklacht tegen Jay Kennette Media Group is onderdeel van de poging van NBCUniversal om die beslissing terug te laten draaien.

Lessen uit The Office US

The Office is een hilarische Amerikaanse sitcom in de vorm van een mockumentary, die tot 2013 draaide. De serie speelde zich af in het kantoor van de fictieve firma Dunder-Mifflin Paper Company in Scranton, Pennsylvania. Een soort Debiteuren Crediteuren van Jiskefet, maar dan een stuk uitgebreider.

De serie speelde zich af in het kantoor van de fictieve firma Dunder-Mifflin Paper Company in Scranton, Pennsylvania. Baas Michael Scott denkt dat hij de beste baas is die je maar kan wensen. Hij probeert grappig en vriendelijk te zijn naar zijn personeel en ziet hen als zijn familie. Hij krijgt van het hoofdkantoor echter te horen dat hij moet gaan inkrimpen, heeft het hier echter heel moeilijk mee en probeert dit uit te stellen. Aan de hand van allerlei vaste personages wordt het kantoorleven op geniale wijze geparodieerd.

Michael Scott deed per ongeluk ook veel dingen goed in The Office. Check deze vijf managementlessen die je van hem kunt leren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.