Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 18 nov 2023
Leestijd: 9 minuten

Op zoek naar 17 Michelinsterren die Dubai in twee jaar vergaarde

Een tour langs de Michelinsterren van Dubai. Ja, het stikt van de toprestaurants langs de Perzische Golf. We prikten er heel wat vorkjes.

Dubai staat bekend om heel veel superlatieven, maar wist je dat deze stad in recordtempo aan de weg timmert als culinaire bestemming? Vele topchefs hebben er restaurants geopend waardoor zelfs de meest verwende gastronomische liefhebbers zich verbazen over het aanbod. Manners toog erheen, dook het culinaire nachtleven in en zette alle aanraders voor je op een rij!

Gegeven het feit dat de stad nog maar 50 à 75 jaar geleden niet veel meer dan een uithoek was met nog geen 20.000 inwoners, is de groei astronomisch geweest.

De exponentiële groei van Dubai

Vandaag wonen er meer dan 3,6 miljoen mensen. Dubai is in het bezit van meer dan veertig Guinness Wereldrecords, waaronder het hoogste gebouw, de meeste wolkenkrabbers, het diepste zwembad, maar ook de grootste kerstversiering. Haar vliegmaatschappij Emirates werd pas in 1985 opgericht, maar is inmiddels een van de grootste en hoogst gewaardeerde airlines ter wereld.

Op zoek naar 17 Michelinsterren die Dubai in twee jaar vergaarde
Sundowners on top of the world (Afbeelding; Maarten Verkoren)

In het midden van de 20e eeuw was Dubai een klein stadje dat afhankelijk was van parelduiken en visserij. De Sheikh investeerde de oliedollars strategisch in infrastructuur, waardoor de stad veranderde in een belangrijk zakencentrum en bestemming voor toeristen. Uiteraard associëren veel mensen Dubai veelal met luxe, rijkdom en patserigheid, maar dit is slechts een klein deel van het verhaal en luxe vind je in meer wereldsteden.

Maar wist je bijvoorbeeld dat liefhebbers van gastronomisch genieten tegenwoordig uitermate veel keuze hebben in deze bruisende metropool? Manners was benieuwd naar die andere kant van Dubai en liftte mee met Emirates om bij de Sheikh op de koffie te gaan.

Binnen twee jaar al meer dan 17 Michelinsterren

De keuken van de Emiraten zelf is sterker beïnvloed door India dan door de Levant. Curry’s, rijst. Dit eten is echter niet wat je op elke straathoek aantreft, want zoals in andere wereldsteden is Dubai vooral gastheer van de wereldkeuken. Pizza, falafel, shoarma? Geen probleem. Maar waar Dubai echt een voorsprong heeft op vele andere grote steden, is op het gebied van fine dining.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Prachtige creatieve gerechten, zoals deze, een van de 16 (!) gangen die je bij Avatāra krijgt (Afbeelding; Maarten Verkoren)

De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op topchefs en huisvest maar liefst 90 restaurants die in de Michelin-gids staan. Elf restaurants hebben 1 Michelinster, drie restaurants hebben zelfs 2 Michelinsterren. In totaal vind je er dus zeventien sterren. Dat is bijzonder, aangezien Michelin pas twee jaar geleden voor het eerst Dubai aandeed en derhalve in 2022 Dubai liet debuteren in haar gids.

Dit feit duwde uw culinair redacteur over de streep en nieuwsgierig toog hij naar Dubai om de culinaire scene te ontdekken. Vanzelfsprekend pakte Manners een aantal restaurants met een ster mee. Van Heston Blumenthal tot het zeer creatieve vegetarische Avatara, alle aanraders vind je hier.

Eten bij Heston Blumenthal

Het restaurant Dinner by Heston Blumenthal geeft een vernieuwende draai aan de eeuwenoude Britse keuken en neemt gasten mee op een boeiende culinaire reis door middeleeuwse keukens met een eigentijdse twist, samengesteld door de gerenommeerde chef-kok Heston Blumenthal. Tom Allen, al jaren een getrouwe van Heston Blumenthal, zwaait met de scepter in de Dubaise vestiging. Met succes, want hij kookte het restaurant al snel naar een Michelin-ster met succesnummers waar Heston de culinaire top mee heeft gehaald.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Ananassen roosteren geduldig en langzaam aan het spit (Afbeelding; Maarten Verkoren)

Alleen de locatie is al de moeite van een bezoek waard. Gelegen op de eerste verdieping van het extreem luxe hotel Atlantis the Royal, bovenin het beroemde palmboomvormige eiland, bevindt zich de Dubai-telg van het imperium van de wereldberoemde chef Heston Blumenthal. In een cilinder die volledig is omgeven door watervallen, stromen we omhoog (!) naar de onzichtbare ingang die zich magisch lijkt te openen bij onze komst.

We betreden een gastronomisch walhalla waar in stemmig licht wordt gedineerd door een gemêleerd publiek. De grote open keuken doet dienst als eyecatcher waarin op spectaculaire wijze wordt gewerkt aan eclatante gerechten. De meeste bloed, zweet en tranen worden overigens vergoten in de back-kitchens die wat meer verscholen liggen in het restaurant, maar daar merkt de dineerder weinig van.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Bij Heston Blumenthal bereiden ze je ijsje aan tafel met room, smaken en stikstof. (Afbeelding; Maarten Verkoren)

Het ijs wordt aan tafel bereid via een stukje top-entertainment: een fictieve Victoriaanse ijscokar waar de bediening aan de slag gaat met room, smaken en stikstof. Vervolgens maak je het af met je favoriete toppings. Mijn favoriet? De beroemde Tipsy Cake, met waanzinnige geroosterde ananas erbij die je live aan spitten kunt zien draaien aan de keuken.

Restaurant Avatāra scoort een 10/10

’s Werelds eerste Indiase vegetarische restaurant met een Michelinster. Voor 125 euro heb je een van de beste avonden van je leven en krijg je maar liefst zestien (!) gangen geserveerd. Elk gerechtje is een complete beleving qua verhaal, presentatie, creativiteit, spirituele achtergrond, textuur en smaak. Zestien keer vallen we van onze stoelen en komen we superlatieven tekort. De presentatie alleen al, met telkens nieuw servies en bestek, dat vaak zelfs speciaal voor dat gerecht gemaakt was, nog nooit meegemaakt.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Bij Avatāra maken ze van elke gang een kunstwerkje dat steeds weer subliem smaakt (Afbeelding; Maarten Verkoren)

De knipoog naar Hindoe-mythologieën en -pantheon doet mijn chakra’s tevreden spinnen waardoor meer dan alleen mijn zichtbare zintuigen verblijd worden. Jammer dat een restaurant in deze categorie niet in Nederland zit, anders zou ik hier toch zeker vaker heen gaan.

Chef Rahul Rana tovert met speels gemak de ene briljante creatie na de andere op onze fraaie borden en heeft zelfs nog tijd om ontspannen een praatje met ons te maken. Aangezien India een van de grootste whisky-landen is, proef ik er een mooie Indiase whisky bij. Een perfecte combinatie bij de smaakexplosies van de gerechten; de whisky van Godawan kan er met gemak tegenop.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Godawan, een prachtige Indiase whisky! (Afbeelding; Maarten Verkoren)

Deze whisky is helaas voor zover ik weet nog niet in Nederland verkrijgbaar, dus als je hem op reis tegenkomt: inslaan! Of beter nog, ga naar Dubai en bestel hem bij het Chakra’s of Life menu. Want als er één restaurant is dat je bezocht moet hebben in Dubai, is het Avatāra wel.

Andere (culinaire) aanraders

Als je een andere kant van Dubai wil zien dan de wolkenkrabbers, moet je het Al Fahidi district bezoeken. Laagbouw, musea, historie én een uitstapje met een Abra-boot. Deze ferry brengt je voor slechts 25 cent naar de overkant. Als je echt van cultuur houdt, kun je ook het lokale Emirati-eten uitproberen door een Emirati-lunch te boeken bij het 
SMCCU
. Ook leuk, lokaal, kleinschalig en lekker, is de street-foodtour die je kan boeken bij Frying Pan Adventures. Op deze manier kom je laagdrempelig in aanraking met de levendige street-foodcultuur die Dubai rijk is. Onze gids is goed, geestig, pittig en leidt ons langs bijzondere tentjes; van falafel-bars tot mijn eerste Irakese restaurant (waar ik bij een open vuur een geniaal gegrilde vis eet).

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Boca blinkt uit met zeer smaakvolle visgerechtjes (Afbeelding; Maarten Verkoren)

In een heel andere setting, namelijk het financiële district DIFC, bezoeken we restaurant BOCA. Deze Spaanse bistro heeft een Green Michelin Star maar biedt vooral ook heel lekkere happen die het beste van de moderne Spaanse keuken combineren. In de open keuken staat een zeer gedreven vrouwelijke chef. Ook het souterrain is een bezoekje waard.

Ik loop zelfs zo vaak naar deze kelder, dat mijn disgenoten beginnen te denken dat ik een blaasontsteking heb. Reden? Op weg naar de wc kun je namelijk stiekem een blik werpen in Boca’s stemmige wijnkelder (en private dining zaal). Een aanrader, want de sommelier heeft namelijk een bijzondere wijnkaart samengesteld.

Atlantis the Royal Hotel

Vervolgens ruilen we het Europese gevoel van Boca razendsnel weer in voor het eclectische Atlantis the Royal Hotel. Dit ultra-luxe hotel is de ultieme mix van stijlen met als uitroepteken de zeventien inhouse restaurants. Ik durf niet eens te vermelden wat een nachtje slapen in de duurste suite hier kost. Nou, vooruit dan, omdat je zo aandringt: $100K. Maar daar hebben we het nu niet over, het gaat om het eten.

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Met dit waanzinnige uitzicht vanuit de infinity pool genieten van sundowners (Afbeelding; Maarten Verkoren)

Maar voor het zover is, schieten we eerst het dak op voor een prachtig uitzicht en zonsondergang. Laten we nou net zin hebben in een sundowner. En laat er nou net een cocktailbar op het dak zitten. Bij Cloud 22 drink je on top of the world een frisse cocktail, terwijl de zon voor je ogen in de zee zakt. Daarna dineer je vorstelijk bij een van de vele restaurants die zich onder het dak bevinden.

Urban Balkan Bistro 21Grams

Als je nog meer panorama’s wil zien, is The View at the Palm een van de beste aanraders. Waarschuwing: je blijft foto’s maken en je kan er de hele ochtend blijven staren. Maar niet recht naar beneden!

Dubai's spectaculaire culinaire scene moet je een keer ervaren hebben. Een reisverslag.
Het beroemde palmboomvormige eiland waar ook hotel Atlantis the Royal staat (Afbeelding; Maarten Verkoren)

Gelukkig is er vervolgens keuze genoeg om je maag weer tot rust te brengen en een van mijn absolute aanraders is een Urban Balkan Bistro genaamd 21Grams. Waarom? Omdat werkelijk alles op de kaart me aanspreekt. Michelin gaf dit restaurant een Bib Gourmand en dat is zeer terecht, omdat er grandioos gekookt wordt met heerlijk en eerlijk soul food. We doen daarna zelfs een chocoladefabriek (Mirzam) aan voor nog meer lokale specialiteiten.

Ontbijt in Burj Khalifa

In al dat culinaire geweld vergeet ik bijna nog te vermelden dat je in Dubai ook vorstelijk kan ontbijten. Wij verbleven in het gunstig gelegen en gepast luxe hotel W Mina Seyahi waar het ontbijt zo uitgebreid is dat je er de hele dag zou kunnen eten. Elk type ontbijt dat je je kan wensen, is er beschikbaar, met zelfs een honing-station (met 20 soorten rauwe honing) en een bloody-mary-station. Speciale tip: boek een keer een ontbijt bovenin de Burj Khalifa. Fenomenaal uitzicht!

Naast bovenstaande tips heeft Dubai nog veel meer goede restaurants te bieden. Mijn belangrijkste tip heb ik echter nog bewaard voor het laatst: zorg dat je veel trek hebt!

Volledig overzicht van Michelin

Bekijk hier het overzicht van alle goede restaurants in Dubai, waarbij wordt aangegeven of en hoeveel Michelinsterren de betreffende toko heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.