Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Geniale Disney+ serie over verslaafd Amerika gratis op NPO Start

De ijzersterke serie Dopesick van Disney+ en Hulu is nu (deels) gratis te streamen via NPO Start. Met sterren als Michael Keaton, Will Poulter en Rosario Dawson een absolute must-see.

In de serie krijg je een beeld van de kwaadwillende farmaceutische industrie in de Verenigde Staten, die een heel land moedwillig verslaafd maakte aan een pijn reducerend medicijn. “Ik stond perplex van de waarheid achter dit verhaal”, zei Micheal Keaton eerder in een interview. “Misselijkmakend hoe makkelijk de opiatenepidemie in Amerika in gang is gezet.”

Purdue Pharma en het verslavende OxyContin

Centraal in de serie op NPO Start en Plus staat OxyContin, een zware pijnstiller die niet verslavend zou zijn. De miniserie laat zien hoe medicijnfabrikant Purdue Pharma in de jaren 90 artsen een misleidende boodschap gaf over het ‘wondermiddel’.

Het medicijn OxyContin bleek dus wel verslavend en zorgde voor een massale opiatenverslaving onder de Amerikaanse werkende klasse. Levens werden verwoest, families geruïneerd. En dat allemaal door de agressieve marketing, om maar zoveel mogelijk arbeiders verslaafd te maken en meer geld te verdienen.

De serie is gebaseerd op het non-fictieboek Dopesick: Dealers, Doctors, and the Drug Company that Addicted America. De serie is met scores van 89% (filmcritici) en 94% (publiek) op Rotten Tomatoes zeer positief gerecenseerd.

Sterke serie Dopesick gratis op NPO Start

De eerste afleveringen van Dopesick staan gratis op NPO Start, maar voor het hele seizoen heb je ook NPO Plus nodig. Voor deze streamingdienst betaal je 2,95 euro per maand, maar je mag als nieuwe abonnee een maand kosteloos op proef. We verzekeren je: in die periode ben je er doorheen, want de serie is bijna net zo verslavend als het middel dat centraal staat.

Rosario Dawson as Bridget Meyer in dopesick
Rosario Dawson als Bridget Meyer (Afbeelding: Disney+ / Hulu)

Om met de woorden van hoofdrolspeler Michael Keaton te eindigen:  “Hier in Amerika hebben we lang de ‘war on drugs’ gevoerd. Daarbij keken we dan vooral keken naar de dealer op de hoek van de straat”, zei hij in het eerdere interview. “Maar in de laatste jaren is duidelijk geworden dat de schade die dit soort bedrijven hebben veroorzaakt zoveel malen groter is.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.