Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Staande ovatie in Venetië voor nieuwe film Florence Pugh en Harry Styles

Tijdens het Filmfestival van Venetië ontving Don’t Worry Darling vijf minuten lang een staande ovatie van het publiek. De lat ligt dus hoog. Kan de psychologische thriller met Florence Pugh (Black Widow) en Harry Styles in de hoofdrollen de verwachtingen waarmaken?

Het grote publiek moet nog even wachten tot 22 september om een oordeel te vellen. Een select gezelschap recensenten mocht wel al even proeven. Dit zijn de eerste reacties.

Psychologische thriller over de jaren 50

De zomer is officieel voorbij, maar dat betekent niet dat er geen grote filmtitels meer op de planken liggen. Een van die titels is Don’t Worry Darling, van regisseur Oliva Wilde. Deze psychologische thriller speelt zich af in de Verenigde Staten van de jaren 50. Een tijd waarin maatschappelijk optimisme hoogtij vierde.

Het verhaal gaat over een huisvrouw (Florence Pugh) die samen met haar man (Harry Styles) in een experimentele gemeenschap woont. Een utopische plek waar het leven perfect lijkt. Dan begint de huisvrouw te vermoeden dat het bedrijf waar haar man voor werkt verontrustende geheimen verbergt.

Eerste reacties op Don’t Worry Darling zijn gemixt

Na de staande ovatie van 5 minuten tijdens het Filmfestival van Venetië waren de verwachtingen misschien wel té hooggespannen. Dat blijkt ook uit de toch wel gemixte eerste reacties op de film. We hebben er drie voor je uitgepikt en beginnen met een louter positieve. En oordeel vooral zelf.

1. Variety: Don’t Worry Darling is ‘perfect bevredigend’

Entertainment website Variety is in ieder geval laaiend enthousiast over Don’t Worry Darling. “Een perfect bevredigende, zo niet uitzonderlijke film met een mooie plottwist.” Variety prijst ook de optredens van Florence Pugh en Harry Styles; die laatste bewijst dus wederom dat hij naast een aardig nootje zingen ook kan acteren. Zeldzaam talent, dus.

2. THR: een goedkope kopie van Stepford Wives

Niet iedereen is louter positief over Don’t Worry Darling. Zo beschrijft The Hollywood Reporter (THR) de film als de zoveelste kopie van Stepford Wives. Harde woorden dus, al is THR wel positief over de acteerprestaties van van Florence Pugh en Harry Styles en de manier waarop de film is gemaakt.

3. USA Today: 2,5 uit 5 sterren

Van USA Today ontvangt Don’t Worry Darling in ieder geval geen 5 minuten durende staande ovatie. Het oordeel is een magere 2,5 uit 5 sterren, niet eens een voldoende dus. Volgens USA Today mist de film verhalende thema’s, subtiliteit en nuance.

Smaken verschillen nu eenmaal, dus zelf een oordeel vellen werkt uiteindelijk het beste. Don’t Worry Darling, die deze week in première ging tijdens het Filmfestival van Venetië, draait vanaf 22 september in de Nederlandse bioscopen.

Filmfestival van Venetië

Het Filmfestival van Venetië duurt nog tot 10 september. Bekijk hier het programma.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.