Coen Grutters
Coen Grutters Rijk en Beroemd 1 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Joost Klein nu al favoriet Songfestival en dit verdient hij als winnaar

Over iets meer dan een maand gaat het Eurovisie Songfestival 2024 van start. De vooruitzichten van Joost Klein lijken goed, maar op welke verdiensten kan hij eigenlijk rekenen als hij het vaakst douze points in de wacht sleept met Europapa?

Het Eurovisie Songfestival bestaat al sinds 1956 en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste muziekspektakel ter wereld. Dat betekent gek genoeg niet dat de winnaar met een flinke prijzenpot huiswaarts keert. Toch wil je winnen om meer dan enkel de eer.

Europapa

Zoals het Eurovisie Songfestival een traditie is, is ook het afzeiken van onze eigen inzending een jaarlijkse traditie geworden. Nu we het nummer Europapa vaker luisteren en het verhaal erachter kennen, klinkt het lied dat Joost Klein opdraagt aan zijn overleden ouders lang zo gek nog niet.

Joost Klein nu al favoriet Eurovisie Songfestival en dit verdient hij als winnaar
Krijgt deze knotsgekke Fries Nederland op het ereschavot? (Afbeelding: ANP)

Eigenlijk heeft Europapa alles wat je van een Eurovisie Songfestival-inzending mag verwachten: een eigengereide artiest, een catchy refrein en zelfs een diepere lading. Bovendien is dit alles opgeleukt met een vleugje happy hardcore van dj Paul Elstak.

Joost Klein topfavoriet op basis van views

Ook de videoclip zit erg goed in elkaar. Op basis van die clip durven wij Joost Klein en Europapa nu al topfavoriet te noemen. Op het officiële YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival worden momenteel alle nummers met bijbehorende videoclip geplaatst en die van ‘ons’ wordt tot nu toe by far het beste bekeken.

Nu, 17 uur nadat de clip werd gepubliceerd, is de video al meer dan 1,8 miljoen keer bekeken. Alleen de muziekvideo’s van Slovenië (1 miljoen views) en Polen (1,6 miljoen views) zijn tot nu ook meer dan een miljoen keer bekeken. Het verschil is dat die video’s al dagen of zelfs weken online staan. Wel moeten we erbij zeggen dat nog niet alle videoclips zijn geplaatst en dat hij bij de bookmakers op dit moment op plek 21 staat. Desalniettemin zijn de views een goed voorteken voor Joost Klein.

Wat verdient winnaar Eurovisie Songfestival?

Joost Klein lijkt er dus stukken beter voor te staan dan Mia Nicolai en Dion Cooper een jaar geleden, al is dat geen lastige opgave. Maar wat als Nederland er dit jaar met de winst vandoor gaat? Hoeveel prijzengeld ziet Joost Klein dan op zijn bankrekening verschijnen? Niet zoveel. Om precies te zijn 0 euro. In eerste instantie gaat het namelijk om de eer.

Toch is het wel degelijk profijtelijk voor Joost Klein als hij als winnaar uit de Eurovisie Songfestival-bus komt. Vorig jaar bereikte de muziekshow maar liefst 163 miljoen mensen. Dat betekent een internationale hitgarantie voor de winnaar. Wanneer het lied geregeld gestreamd en gedraaid wordt, kan het geldharken beginnen. Zo verdiende Loreen vorig jaar naar schatting 188.000 euro aan de ruim 50 miljoen streams. En dat nog voordat ze het festival won. Er valt dus wel degelijk wat te verdienen, al lijkt het de knotsgekke Joost Klein daar allerminst om te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.