Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit betaal je voor uitzonderlijke zorgverzekering zonder eigen risico

De zorgpremies gaan in 2024 omhoog. En dat is een bittere pil. Des te meer omdat de zorgtoeslag volgend jaar juist daalt. Voor een kleine groep mensen die veel zorg nodig heeft, is er een nieuw zorgpakket in het leven geroepen. Zónder eigen risico.

In principe is het eigen risico van 385 euro verplicht. Maar daar brengt het VGZ Rotterdampakket verandering in. Voor deze basisverzekering mét een aanvullende tandartsverzekering betaal je namelijk op maandbasis wellicht meer, maar betaal je geen eigen risico.

Zorg zonder eigen risico

Voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau. Voor alleenstaanden is de bijstandsnorm voor mensen van 21 jaar tot de AOW-leeftijd 70 procent van het netto minimumloon. Het bruto minimummaandloon is tot eind 2023 gelijk aan 1.995,00 euro per maand bij een fulltime dienstverband. In 2024 wordt het minimumloon gewijzigd naar een minimumuurloon.

Het bruto bijstandsniveau is vooralsnog een kleine 1.400 euro per maand. Heb jij een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau (+/- 1800 bruto), dan betaalt gemeente Capelle aan de IJssel maandelijks 28 euro van de premie van het VGZ Rotterdampakket.

Ook als je meer verdient dan de genoemde 130 procent van het bijstandsniveau, kun je als Capellenaar aanspraak maken op dit zorgpakket. Dan bestaat alleen wel de kans dat de 28 euro maandelijkse compensatie vanuit de gemeente voor jou niet wordt betaald.

De hoogte van je zorgpremie

Voor de afnemer zelf blijft er dan nog een maandelijkse premie van 202,05 euro over. Ondanks de compensatie betaal je op jaarbasis nog steeds 2.424,60 euro. Een stuk meer dan de goedkoopste zorgpremie van 2024: voor de FBTO Natura Online polis betaal je namelijk 131,95 euro per maand. Op jaarbasis komt dat neer op 1.583,40 euro.

Zelfs als je dus het eigen risico van 385 euro bij de FBTO Natura Online polis opmaakt, dan komt het totale kostenplaatje lager uit dan bij het VGZ Rotterdampakket. Dan betaal je namelijk een totaalbedrag van 1.968,40 euro. Voor het VGZ Rotterdampakket betaal je dus ruim 23 procent meer.

Toch kan het een voordelige optie zijn, omdat het aangeboden pakket behoorlijk veel kosten vergoedt. Zo vergoedt het pakket 20 fysio-behandelingen en tot 2.500 euro voor een beugel. Meer weten? Lees meer over deze unieke verzekering via de gemeente Capelle aan de IJssel.

Zoveel stijgt de zorgpremie 2024 per zorgverzekeraar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.