Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Discovery dropt docu over GameStop met de ‘Wolf of Wall Street’

Streamingdienst Discovery+ lanceert deze week een documentaire over het sensatieverhaal rondom GameStop, dat eerder dit jaar plaatsvond. Niemand minder dan Jordan Belfort, ‘The Wolf of Wall Street’, vertelt hierin hoe de amateurbeleggers een middelvinger wisten op te steken naar de grote hedgefondsen.

Begin dit jaar ging een groep kleine particuliere beleggers gezamenlijk de strijd aan tegen de grote jongens van Wall Street. Met succes, want waar het aandeel GameStop tot voor kort ten dode leek opgeschreven te zijn, steeg de waarde van het aandeel in een week tijd van 20 naar 350 dollar.

Het is een klassiek verhaal van David tegen Goliath. Grote hedgefondsen speculeerden dat het bedrijf en daarmee het aandeel minder waard zou worden. Omdat de kleine amateurbeleggers elkaar via Reddit aanmoedigden om het aandeel omhoog te drijven, verloren de grote jongens veel geld. Sommigen gingen zelfs bijna failliet.

Documentaire over Gamestop met ‘Wolf of Wall Street’

In de documentaire GameStop: The Wall Street Hijack legt niemand minder dan Jordan Belfort, de echte ‘The Wolf of Wall Street’, uit hoe de amateurbeleggers dit voor elkaar hebben gekregen. Belfort kreeg die bijnaam toen hij in de jaren 90 één van de meest succesvolle investeerders van Wall Street was. Het succes kwam ten einde toen hij in 1999 toegaf schuldig te zijn aan fraude. Zijn memoir The Wolf of Wall Street werd in 2013 verfilmd, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol als Belfort.

Als iemand weet hoe hoe je kunt speculeren en manipuleren op de Amerikaanse beurs, dan is het dus Belfort wel. Hij bekeek begin dit jaar met plezier toe hoe de amateurbeleggers de grote jongens van Wall Street een hak zetten. “Zelf vind ik het persoonlijk geweldig dat iedereen nu de mogelijkheid heeft om zich te organiseren en het de Wall Street-spelers moeilijk te maken”, zegt hij over GameStop.

Belfort, inmiddels ironisch genoeg een Wall Street expert, zal een tijdlijn geven en in normale mensen-taal vertellen waarom dit David tegen Goliath verhaal zo indrukwekkend is. De documentaire gaat daarnaast in gesprek met financiële analisten, maar ook met een aantal van de amateurbeleggers die voor de financiële coup verantwoordelijk waren. Wat waren hun beweegredenen? Kan zoiets morgen weer gebeuren? En wat betekent dit voor de aandelenbeurs?

GameStop: The Wall Street Hijack op Discovery+

GameStop: The Wall Street Hijack is vanaf vrijdag 16 april te zien op Discovery+, de streamingdienst van Discovery. Een abonnement kost 3,99 per maand, maar als je de docu erg graag wil zien is er een gratis proefperiode van 7 dagen. Lees hier meer over de docu.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.