Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 11 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze hoog beoordeelde whiskey’s uit de VS koop je nu in Nederland

Sinds deze week is het innovatieve en van origine Amerikaanse whiskey-merk WhistlePig verkrijgbaar in Nederland. Met amper 15 jaar ervaring brengen ze bekroonde rye (rogge) whiskey’s op de markt, rechtstreeks vanuit Vermont, Verenigde Staten. Met twee vrouwen aan het roer verleggen ze traditionele grenzen in elke stap van het productieproces.

Geen tradities maar wel lef

Liz Rhoades, Head of Whiskey Development: “We zijn er trots op dat we voortbouwen op nul generaties familietraditie. Daardoor kunnen we veel testen en komen we tot bijzondere, nieuwe smaakcombinaties. Waar traditionele whiskey-merken vastzitten aan een smaakpalet dat soms al honderden jaren eerder is bedacht, kunnen wij experimenteren en dat komt de smaak ten goede.”

Nieuwkomer WhistlePig verrast met geweldige rye-whiskey’s
“Alles draait om smaak” (Afbeelding: WhistlePig)

“Op onze boerderij in Vermont bedenken we telkens nieuwe varianten en alleen de allerbeste resultaten zijn voor ons goed genoeg. Alles draait om smaak. Naast de beste ingrediënten die we zelf verbouwen en oogsten, hebben we voor onze 15 jaar oude whiskey vaten laten maken van eiken uit Vermont zelf. Het hout wordt duurzaam geoogst op onze 500 hectare grote boerderij en heeft meer ringen dan de standaard Amerikaanse eik die in whiskeyvaten wordt gebruikt, waardoor het meer smaak afgeeft tijdens de rijping.”

“Bovendien gebruiken we de vaten nadat we de whiskey gebotteld hebben weer om ahornsiroop te laten rijpen. Die ahornsiroop gebruiken we weer voor het maken van de beste cocktails. Wat onze whiskey’s verder bijzonder maakt, is dat ze een veel hoger roggegehalte hebben dan veel andere Amerikaanse rye-whiskey’s. Dat proef je absoluut! We zijn gewoon erg kritisch, kijken niet naar traditie maar puur naar wat zorgt voor de lekkerste whiskey.”

Nieuwkomer WhistlePig verrast met geweldige rye-whiskey’s
De kenners waarderen WhistlePig hoog (Afbeelding: WhistlePig)

De kenners zijn het met haar eens. In Amerika is WhistlePig inmiddels een onderscheiden whiskey en won het belangrijke prijzen in whiskey-competities.

WhistlePig is in 2007 mede opgericht door de in de Verenigde Staten wonende Nederlander Wilco Faessen. Voor de bestuursvoorzitter is het dan ook logisch om via Nederland de Europese markt te betreden. Faessen: ”Mijn liefde voor whiskey’s is ontstaan in de tijd dat ik in Maastricht studeerde. Toen we bij WhistlePig besloten om uit te breiden naar Europa, was het voor mij dan ook vanzelfsprekend om in Nederland te beginnen. Vijftien jaar na de oprichting van WhistlePig voelt het voor mij een beetje als thuiskomen. Ik kijk er erg naar uit om ons product de komende jaren in de plaats waar ik ben opgegroeid te introduceren.”

Nieuwkomer WhistlePig verrast met geweldige rye-whiskey’s
Onderscheiden in belangrijke whiskey-wedstrijden (Afbeelding: WhistlePig)

WhistlePig 10

Deze Small Batch Rye, Aged 10 Years, is de editie waar het allemaal mee begon. Trouw aan WhistlePig’s originele Master Distillers-visie, is het een hoge Rye whiskey met een gedurfd, kruidig vooruitstrevend profiel die nieuwe lagen van smaak biedt met elk jaar van haar leeftijd. En met 100 Proof is hij veelzijdig, hoe je hem ook drinkt. 96 punten van Wine Enthusiast, één van de hoogst gewaardeerde Rye Whiskeys aller tijden.  

WhistlePig 12

Ook wel Old World Rye, Aged 12 Years genoemd. Deze whiskéy is het huwelijk van drie finishes, elk met hun eigen onderscheidende smaakprofielen. Na 12 jaar rijping in Nieuw Amerikaans Eiken wordt de spirit verdeeld over drie vaten – Madeira (63%), Sauternes (30%) en Port (7%). Afgewerkt tot in de perfectie en gemengd tot een symfonie van smaak. Het begon als een groots experiment en eindigde als de eerste Rye whiskey in zijn soort, waardoor je Rye in al zijn glorie krijgt. Net als bij een goede wijn zijn de rijke fruit- en kruidnoten van onze Old World Rye geweldig bij een lekkere maaltijd.

Nieuwkomer WhistlePig verrast met geweldige rye-whiskey’s
De 10 jaar, 12 jaar en 15 jaar oude whiskey’s (Afbeelding: WhistlePig)

WhistlePig 15

Een van WhistlePig’s oudste whiskeys, Estate Oak Rye, is voor de echte kenner van Rye. Ze ontleent haar naam aan de Vermont Estate Oak. Aangepaste char- en toastprofielen brengen de smaak nog verder, net als een perfect geroosterde marshmallow. De whiskey heeft een score van 97 punten van Wine Enthusiast. De beste manier om te genieten van WhistlePig 15 is bij het haardvuur op een frisse avond met een perfect geroosterde marshmallow.

De whiskey is nu te koop in Nederland

Alle drie zijn ze hoog gewaardeerd door kenners en winnaars van belangrijke whiskey-wedstrijden. Kortom, WhistlePig is een van de beste Rye Whiskey’s ter wereld. Het whiskeymerk is vanaf vandaag verkrijgbaar bij geselecteerde slijterijen.

Lees op deze overzichtspagina meer over de beste en nieuwste whiskey’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.