Inga Stoit
Inga Stoit Human Interest 24 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

6 eet- en drinkgewoonten die jouw seksleven beïnvloeden

Een slechte conditie van het hart, roken en ook bepaalde medicatie staan over het algemeen bekend als dooddoeners van goede seks. Een andere grote invloed is eten en drinken. Wanneer jij alleen maar waardeloze producten tot je neemt, komt dit je energieniveau en dus seksleven niet bepaald ten goede.

Wat, wanneer, hoeveel en hoe vaak je iets eet of drinkt, heeft invloed op je energieniveaus, bloedstroming en hormonen. Oftewel: de drie vereisten voor een goed seksleven. Wanneer je hier even over nadenkt, zie je de logica vrij snel. Bepaalde voeding houdt sperma gezond, stimuleert testosteron en kan erectieproblemen voorkomen. Dus als dit allemaal mogelijk is, bestaat het downsize effect wel degelijk. Deze zes voedingsstoffen zijn dodelijk.

Junkfood

Je eet te veel rotzooi. ”Een gezond hart staat gelijk aan gezond vrijen”, zegt Jamin Brahmbhatt (uroloog Orlando Health). Een heftige sessie tussen de lakens kun je zien als een zware workout. Je hebt er kracht en uithoudingsvermogen voor nodig. Voeding die jouw prestaties in de sportschool niet zullen helpen, doen dit automatisch ook niet tussen de lakens. Wanneer je problemen met je hart hebt, kan dit zorgen voor erectieproblematiek. Een verkeerd dieet (ongezonde vetten of suikers) is funest. Gelukkig zijn er dingen die jij zelf kan doen om je penis-prestaties naar een hoger niveau te tillen. Dr. Brahmbhatt: ”Eet voedzame voeding en breng het lichaam in beweging. Dit helpt de hoeveelheid vet in je lichaam te minderen en het helpt je testosteron niveau op natuurlijke wijze te verhogen. Hoe meer lichamelijke activiteit het lichaam kan verdragen, hoe groter de kans dat je langer en sterker in de slaapkamer te werk kan gaan.”

Koffie

Het drinken van koffie kan je bloedsomloop beïnvloeden. De bloedstroom van koffiedrinkers is dertig procent hoger binnen een tijdsbestek van 75 minuten. Cafeïne kan de functie van kleine bloedvaten verbeteren en ontstekingen verminderen, wat goed voor je hart en dus ook voor je penis is. ”Een groot deel van de seksuele gezondheid gaat over het verhogen van de bloedstroom, omdat een betere doorbloeding gelijk staat aan betere erecties”, aldus Joshua Gonzalez (gespecialiseerd uroloog seksuele geneeskunde, in Los Angeles). Koffie mag gelukkig dus wel, het is niet de nieuwe Viagra maar evengoed een bonus!

Drank

”Alcohol is een antidepressivum, het kan seksuele gevoelens verdoven en de bloedstroom in en uit je penis veranderen”, zegt dokter Brahmbhatt. Je lichaam geeft dus prioriteit aan het uitscheiden van alcohol. ”Zwaar drinken kan je testosteron onderdompelen terwijl het oestrogeen niveau verhoogt, wat je libido kan verzwakken, je humeur omlaag kan brengen en het moeilijker kan maken een ​​orgasme te bereiken”, aldus Brahmbhatt. Met ‘zwaar’ bedoelt hij vier drankjes per dag of veertien per week. Daarbij blijkt uit onderzoek dat chronisch drinken de cellen in je testikels permanent kan beschadigen, wat van invloed kan zijn op de voorplanting. Meer dan twee drankjes per dag is dus niet aan te raden.

Porties

Overal waar ‘te’ voorstaat, is niet goed. Te veel voedsel kan bedsessies belemmeren. Het is funest voor je energie en uiteraard word je er niet lichter op. Dr. Brahmbhatt: ”Als je te veel eet (vooral koolhydraten en suiker red.), kun je te moe zijn om vervolgens nog aan iets anders te beginnen.” Je krijgt een traag gevoel van een grote hoeveelheid voedsel en dit komt je bloedsuikerspiegel niet ten goede. Je lichaam probeert zich te weren, maar raakt hierdoor nog vermoeider. Verdeel je porties dus over de dag. Zorg dat deze porties rijk zijn aan eiwitten en langzame koolhydraten die vol zitten met vezels, zoals: haver, quinoa en groenten.

Veganisme

Net als bij ieder ander dieet, moet je weten wat je doet. Veganisten eten voornamelijk veel groeten en fruit. Het weglaten van dierlijke producten kan, maar het risico een vitamine-D tekort op te lopen bestaat. En een tekort aan vitamine D ziet Dr. Gonzalez als een grote boosdoener wanneer het aankomt op erectiestoornissen. Wanneer je niet genoeg vitamine D tot je krijgt, maakt je lichaam wellicht niet genoeg stikstofmonoxide aan, hetgeen bloedvaten optimaal laat functioneren. Vitamine D kan je gelukkig makkelijk meer tot je nemen (oraal slikken). Zon is ook optimaal, maar dat is in ons koude kikkerlandje sowieso al een groot gemis. Als veganist zijnde is het wijs je vitamine D-inname in de gaten te houden.

Suiker

Dit is nergens goed voor. Eten waarin veel suiker schuilt zijn per definitie slecht voor de gezondheid en dus ook voor het functioneren van de penis. Daarnaast verlaagt suiker je libido, doordat je testosterongehalte lager wordt. Clinical Endocrinology deed onderzoek naar het testosterongehalte. Ze lieten mannen van 19 tot 74 jaar, 75 gram suiker eten (dit is het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Ze zagen een afname van 25 procent van de gemiddelde testosteronspiegels, wat zeker twee uur aanhield. Daarnaast doet suiker vermoeien, denk aan die hoeveelheid rommel die je naar binnen gewerkt hebt en je laveloos op de bank doet liggen. Hou het als het even kan bij suikers in fruit, al het overige liever in mate.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.