Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 16 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Salaris in coffeeshop hoger dan horeca-gemiddelde: veel vacatures

Werken in een coffeeshop is niet alleen aantrekkelijk voor stoners of liefhebbers van Bob Marley, maar ook voor mensen die van gezelligheid en een leuk salaris houden. Zelfs binnen de branche die de lonen dit jaar met 10,2 procent verhoogde, betalen coffeeshops namelijk beter dan gemiddeld.

De een oogt als een donkere grot vol verloren zielen, de ander is een gezellige woonkamer waar je met iedereen een praatje kunt maken. Er bestaan coffeeshops in allerlei soorten en maten. Wel betalen ze over het algemeen beter dan andere horecagelegenheden. Manners maakt een rondje langs de vacatures en noteert het salaris.

Werken in een coffeeshop voor een aantrekkelijk salaris

De hele dag met rode ogen achter de bar jointjes verkopen, het zou ons op achttienjarige leeftijd uiterst relaxed in de oren hebben geklonken. Ook voor stoners in de moderne tijd is dit nog steeds een mogelijke carrièrekans. De coffeeshop is namelijk de enige plek die uitgezonderd is van het rookverbod. Althans, je mag er pure wiet of hasj roken in een joint of bijvoorbeeld een vaporizer − als er maar geen tabak in zit. Een struikelblok voor achttienjarige smokers is wel dat de meeste vacatures een leeftijdsgrens van 21 jaar hanteren.

coffeeshop vacatures salaris
De meeste vacatures van coffeeshops vind je (niet heel verrassend) in Amsterdam. (Afbeelding: Pexels)

Vooral in Amsterdam zijn er momenteel veel openstaande vacatures te vinden. Op een vacaturesite speciaal voor coffeeshops zien we dat je bij vijf coffeeshops kans maakt. Eentje daarvan is bij Coffeeshop Central, waar een salarisindicatie van 16 tot 17 euro per uur wordt gegeven. Ook in andere grote steden kun je aan de slag. In coffeeshop High Times in Eindhoven bieden ze 13 tot 15 euro per uur, maar hier komt nog 7% vakantiegeld bij. Daarnaast staan er vacatures in Breda en Arnhem open.

Vacatures leggen accent op deze competenties

Er bestaat (helaas) geen opleiding tot wietkenner, dus een diploma is niet nodig. De voornaamste vaardigheid is voor de meeste coffeeshops dat je een gezellige babbelaar bent, want het verschil tussen een kille grot en een gezellige huiskamer begint bij jou. Daarnaast vinden veel coffeeshops het wel prettig als je enige kennis over wiet bezit, al bieden sommige je ook een online cursus hiervoor aan. Al met al is het werk in een coffeeshop interessant voor eenieder die een geest- dan wel portemonneeverruimend bijbaantje zoekt.

Banen met goed salaris maar zonder diploma

Manners houdt de vacaturesites goed in de gaten en rapporteert geregeld over buitenkansjes op de arbeidsmarkt. Zo kun je bij deze baan voor 2560 euro per maand aan de slag in de buitenlucht en krijg je bij deze technische baan al betaald tijdens de opleiding.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.