Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Christian begon op zijn 13de met beleggen: ‘Het is tegenwoordig zo bizar makkelijk dat je gewoon moet beginnen’

Beleggen kan een heel mooi alternatief zijn voor sparen. Het gemak van het openen van een betaal- en spaarrekening is wel bekend. Dat dat tegenwoordig ook voor beleggen geldt, realiseert niet iedereen zich. Christian Gruijthuijssen is blij dat hij op zijn 13de al is begonnen met beleggen. Hij vertelt zijn verhaal in een serie die we samen met ING maken over beginnen met iets nieuws.

“Het zal aan het einde van mijn lagere of begin van mijn middelbare schooltijd zijn geweest dat mijn ouders voor mij de Postbank Easy Blue-rekening openden. Dat was een beleggingsrekening voor jongeren bij de voorloper van ING. Ik kreeg er gelijk 50 of 75 gulden op gestort. Mijn vader zei altijd ‘je kunt beter gaan beleggen dan sparen. Uiteindelijk haal je daar meer rendement uit.’ En zo was ik ineens begonnen met beleggen.”

Kansen spreiden

De ouders van Christian vonden het belangrijk om Christian waardevolle lessen over het omgaan met geld mee te geven. Zijn vader leerde hem dus al snel dat er eventueel meer uit je geld te halen valt als je belegt. Christian vond het direct leuk om te zien wat beleggen met je geld kan doen. En zo denkt hij er nog steeds over.

“Ik stort automatisch maandelijks geld in een fonds en zet wisselend in op trackers en aandelen. In totaal denk ik zo’n 250 euro per maand. Ik doe het met geld dat ik kan missen, zodat ik me er ook niet druk over hoef te maken. Ik zie het als het spreiden van je kansen, niet op één paard wedden zeg maar. Dat heb ik van huis uit meegekregen en ik ben daar nog altijd dankbaar voor.”

En dus is Christian na zijn kindertijd doorgegaan met beleggen. Nadat het blauw van de Postbank overging in het oranje van ING, werd zijn beleggingsrekening gewoon overgezet. Zodoende pikt hij al jaren de goede en soms ook mindere tijden mee.

Blijven beleggen

“De crisis in 2008 was natuurlijk geen beste periode voor beleggers. “En ook tijdens corona ging het minder. Maar ik ben gewoon blijven beleggen. Het krabbelt vanzelf wel weer op. Ik heb nog geen kapitaal ofzo hoor, want ik heb ook weleens wat geld opgenomen. Voor een verbouwing bijvoorbeeld. Het zou lekker zijn als ik uiteindelijk genoeg heb zodat ik niet tot mijn 70ste door hoef te werken.”

Christian is nu 40 en ziet beleggen echt als iets voor de lange termijn. En dat is volgens financieel experts van ING slim, want op die manier moet je beleggen ook bekijken. “Ik beleg nu met wat meer risico en denk dat ik naarmate ik ouder word wat minder risico ga nemen.”

Makkelijk digitaal

In de tijd dat hij als 13-jarig ventje begon met beleggen, moest Christian nog met overschrijvingsformulieren werken als hij extra geld wilde storten. “Maandelijks automatisch overboeken ging wel, maar als je tussentijds iets wilde storten dan had je die papieren nodig. Eigenlijk deed ik daardoor niet zoveel met die rekening. Het was toch een gedoe. Tegenwoordig is het bizar makkelijk. Even inloggen op de app en je kunt alles regelen.”

Opvallend is wel dat de vader van Christian zijn eigen wijze raad nog niet heeft opgevolgd. “Hij moet nog altijd beginnen met beleggen”, lacht Christian. “Hij heeft het er wel steeds over. Gelukkig heeft -ie het 27 jaar geleden voor mij wel geregeld. Het eerste dat ik voor mijn kinderen van 7 en 9 deed, was een rekening openen bij ING. Dat hoort er voor mij toch een beetje bij. Ik ben zelf ook blij dat ik dankzij mijn ouders vroeg ben begonnen.”

Beginnen is helemaal het einde

Christian ontdekte dat ergens mee beginnen helemaal het einde is. En nu beginnen met iets waar je later profijt van kan hebben: dat kan heel eenvoudig zijn. Dat geldt ook voor beleggen. ING maakt het je makkelijk om daarmee te beginnen via ING Eenvoudig beleggen. Naast sparen vergroot je je kansen om je geld te laten groeien, zonder dat het je veel tijd of moeite hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar te beginnen!

Kijk hier voor meer informatie

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen.

In samenwerking met ING

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.