Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 26 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Spaghettiwestern-serie op Netflix is de onverwachte hit van nu

Als Italianen een western maken, dan denk je al snel aan een spaghettiwestern. In de jaren 60, 70 en 80 waren er talloze films binnen dit cultgenre, nu een Netflix-serie. Brigands: The Quest for Gold (Briganti in het Italiaans) is de hit die we niet zagen aankomen. Wat een heerlijke oldskool filmstijl!

Veel spaghettiwesterns, een favoriet genre van Quentin Tarantino, speelden zich overigens in het Amerikaanse wilde westen af. De films dankten vooral hun naam aan de goedkope Italiaanse studio’s waar ze gemaakt werden. Aanvankelijk was spaghettiwestern een pejoratief, maar vanaf de jaren 80 steeg dit type film in aanzien.

Brigands: The Quest for Gold op Netflix

Ook in het Italië van de 19e eeuw had je bandieten die eruitzagen als cowboys. Aanvankelijk richtten ze zich op rijke reizigers, later organiseerden ze zich als verzetsbeweging tijdens de veroveringen van Napoleon. De spaghettiwestern-serie van Netflix speelt zich in deze periode af.

In Brigands: The Quest for Gold (Briganti) ontvlucht Filoomena haar rijke maar trieste leven om een riskante schattenjacht te leiden. Ze sluit zich hiervoor aan bij een groep bandieten. De Netflix-serie is gefilmd in de zuidelijke regio Puglia met Lecce, Melpignano, Altamura, Nardò en Brindisi als voornaamste locaties. Een must-see voor de Italofiel, dus.

Spaghettiwestern-serie Briganti massaal bekeken

Volgens data van Flixpatrol staat Brigands: The Quest for Gold dan wel Briganti op plek 2 in de huidige top 10 meest gestreamde series wereldwijd op Netlfix. Alleen Baby Reindeer wordt meer gekeken. In Nederland staat de spaghettiwestern-serie ook in de top 10.

briganti netflix italiaanse spaghettiwestern serie
Zo hoort een spaghettiwestern-poster eruit te zien (Afbeelding: Netflix)
Brigands The Quest for Gold op Netflix brigantie spaghettiwester-serie
Aan de oldskool filmstijl ligt het niet (Afbeelding: Netflix)

De Italiaanse serie is op 23 april 2024 in première gegaan en op Rotten Tomatoes is nog geen officiële score onder recensenten. Op IMDb is de rating op het moment van schrijven 5,9 uit 10, waarbij we er maar even vanuit gaan dat de eerste kijkers geen historisch cultbesef hebben. De filmstijl van Briganti is in ieder geval heerlijk. Maar oordeel vooral zelf. De spaghettiwestern-serie is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.