Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Nintendo-hacker met ironische naam moet Mario levenslang betalen

Nee, dit verzinnen we niet. Bowser zal levenslang meer dan 25 procent van zijn salaris aan Super Mario moeten afstaan. Althans, een hacker genaamd Gary Bowser zal na zijn gevangenisstraf voor altijd bij Nintendo in het krijt staan. Tomaatje, toemaatje.

In 2021 werd de Canadees veroordeeld voor het opzetten van een website die het mogelijk maakte om game-consoles te hacken. Het team achter MaxConsole jailbreakte onder meer de Nintendo Switch, de eerste Playstation en de Xbox 360. Niet alleen is een jailbreak een strafbaar feit op zich, maar Gary Bowser en compagnons verkochten de hacking-chips online voor de doehetzelver.

Boete en gevangenis voor hacker Nintendo

Ondanks het poëtische toeval kon Nintendo er allerminst om lachen. Na bijna tien jaar ongestoord te werk te zijn gegaan, was het voorbij. De man met dezelfde naam als de traditionele slechterik en vijand van Super Mario kreeg een gevangenisstraf van 40 maanden, bovenop een boete van omgerekend zo’n 13,2 miljoen euro. Van dat bedrag is voorlopig slechts een schamele 200 euro betaald. Maar nu de 53-jarige hacker vervroegd vrijkomt, kan de incasso beginnen.

Nog steeds vanuit de gevangenis verklaarde Gary Bowser dat hij – uitgezonderd van een loterijwinst – levenslang 25 tot 30 procent van zijn bruto salaris op de rekening van Nintendo zal moeten storten. Echter zal dat volgens de hacker nooit voldoende zijn om de volledige som van 14,5 miljoen dollar op te hoesten.

Bowser vs. Super Mario

De loodgieter van Nintendo heeft de aalmoezen van Bowser in ieder geval niet nodig om rond te komen. The Super Mario Bros. Movie is een waanzinnig succes. De kaskraker bracht in twee weken tijd al meer dan 700 miljoen dollar in het laatje. Daarmee is de kaskraker voorlopig – en veruit – de meest winstgevende film van het jaar.

En terecht overigens. Check deze briljante easter eggs die in de blockbuster verstopt zitten. Of lees waarmee fans helemaal niet blij waren toen de eerste beelden van The Super Mario Bros. Movie verschenen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.