Coen Grutters
Coen Grutters Hebbedingen 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo bouw je een kapotte Apple Watch om tot stijlvol analoog horloge

Waar een analoog horloge tientallen jaren mee kan gaan, verouderen smartwatches vrij snel. Gelukkig is je oude of kapotte Apple Watch niet helemaal waardeloos, zo bewijst deze handige Amerikaan. Hij bouwde zijn Apple Watch om tot een stijlvol analoog horloge.

Met sporadisch onderhoud kan een automatisch horloge bijna eindeloos blijven tikken. Ook quartz-klokjes blijven bij de tijd en behoeven hooguit een nieuw batterijtje om de paar jaar. Deze horloges hebben uiteraard minder functionaliteiten dan een smartwatch, maar houden het daardoor wel lang vol.

Apple Watch omgetoverd tot analoog horloge

Anders is dat bij een Apple Watch. Neem bijvoorbeeld de eerste generatie van Apple’s smartwach, deze kwam in 2015 op de markt, maar is nu al weer achterhaald. Mocht je hem al die tijd in leven hebben gehouden, dan heb je de pech dat de Amerikaanse techgigant je horloge niet meer ondersteunt met software-updates.

5 goedkope horloges van celebs waar géén criminelen op afkomen

De Amerikaanse Jack Spiggle gebruikte zo’n oudere Apple Watch Series 1 als basis voor zijn tamelijk unieke project. Hij stort zich graag op het maken van kleine robotjes, zo blijkt uit de naam van zijn YouTube-kanaal: NanoRobotGeek. Ditmaal wilde hij een smartwatch omtoveren tot analoog horloge.

Apple Watch Analoog Horloge
(Afbeelding: NanoRobotGeek)

Voor een prikkie kocht hij een aantal amper werkende Apple-horloges, waarmee hij kon experimenteren. Interne hardware eruit en het uurwerk van een ander horloge erin, daar komt dit project in feite op neer. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. “Een compleet mechanisme in zo’n kleine ruimte proppen én ervoor zorgen dat de originele knoppen van de Apple Watch nog werken, vergde het uiterste van mijn vaardigheden”, stelt Spiggle.

Uurwerk van Seiko

In een 25 minuten durende video laat de knutselkoning zien hoe er uiteindelijk in geslaagd is een Seiko NH38-uurwerk in de lege huls van een Apple Watch te bouwen. Mocht je een oude Apple Watch, het juiste gereedschap en dezelfde verfijnde vaardigheden hebben, dan kun je proberen zelf een analoge smartwatch te bouwen.

Die video is iets meer dan twee weken al zo’n 230.000 keer bekeken. Gigantisch veel, zeker als je je bedenkt dat er voordat deze video verscheen slechts een paar honderd mensen op het YouTube-kanaal van Jack Spiggle geabonneerd waren.

Een analoge Apple Watch kopen

Zijn analoge Apple Watch trekt dus de aandacht, ook van potentiële kopers. “Ik heb veel verzoeken gekregen meer van dit soort horloges te bouwen. Hoewel ik mezelf niet op de korte termijn nog zo’n project aan zie gaan, is de overweldigende vraag moeilijk te negeren.” Wellicht dat Spiggles zijn analoge kunstwerken in de toekomst dus toch gaat verkopen. Kun je daar niet op wachten? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in deze betaalbare doch stijlvolle horloges van kwaliteitsmerken.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.