Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 4 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Duurste speelgoed ooit is zeer gevaarlijk en breekt record Barbie

Maak kennis met het meest waardevolle stuk speelgoed ter wereld. Een levensgevaarlijke versie van Boba Fett heeft Barbie verslagen met een absoluut veilingsrecord.

Onlangs lieten we je nog zien dat je potentieel goud op zolder hebt liggen, in de vorm van oude Pokémon-games. Half Nederland is opgegroeid met de kleurrijke monstertjes, met miljoenen verkochte Game Boy-games als resultaat. Spellen die nu, zelfs zonder doosje, meer waard zijn dan je zou denken.

Meest waardevolle speelgoed ter wereld

Toch heb je altijd baas boven baas, zo blijkt deze week weer. Maak kennis met ’s werelds meest waardevolle vintage speelgoed. Alhoewel Pokémon officieel de grootste popcultuur-franchise aller tijden is, moeten de Japanners toch een andere grote naam voor zich dulden als het om dat specifieke record gaat: Star Wars.

boba fett duurste speelgoed ooit
Yep, hier is een half miljoen voor betaald (Afbeelding: Heritage Auction)

Deze week heeft een verzamelaar namelijk 525.000 dollar afgetikt voor één Star Wars-poppetje. Een half miljoen voor een Boba Fett-actiefiguurtje. Nee, je hoeft niet direct je zolder af te gaan struinen, want daarmee heb je meteen de crux van dat bedrag te pakken.

Levensgevaarlijk

De verkochte Boba Fett had eigenlijk in 1979 op de markt moeten komen, maar heeft de winkelschappen nooit gehaald. Speelgoedfabrikant Kenner wilde een baanbrekende versie van het iconische personage uitbrengen: de plastic Boba Fett had namelijk raketten die ‘echt’ afgeschoten konden worden. Een mechanisme dat je waarschijnlijk van tig andere speelgoedfiguren kent.

boba fett duurste speelgoed ooit verslaat barbie
(Afbeelding: Heritage Auction)

Alleen waren ze daar bij Kenner happig op. Het speeltje werd al snel te gevaarlijk bevonden, uit de angst dat kinderen door de raketjes zouden stikken. Te kleine onderdelen, dus. Zeker in het rechtszaak-hongerige Amerika.

De actiefiguur van Boba Fett is dus nooit te koop geweest. Daardoor zijn er anno 2024 maar twee bekende overgebleven exemplaren. De droom van elke Star Wars-verzamelaar, dus. Schaarste ten top. Voeg daaraan toe dat dit exemplaar in wonderbaarlijk goede staat is, en je snapt dat potentiële kopers al direct begonnen te watertanden toen Heritage Auction de veiling aankondigde.

Barbie verslagen

Fast forward, en Boba Fett heeft nu dus een record gevestigd. 525.000 dollar voor een actiefiguur. Zonder verpakking. Daarmee verslaat de creatie van George Lucas een ander iconisch stukje speelgoed; Barbie. In 2010 werd een Barbie met een diamant van 1 karaat verkocht voor 302.000 dollar. Een record dat na veertien jaar eindelijk is gebroken.

Overigens leverde de Boba Fett van Kenner in de zomer van 2022 nog 236.000 dollar op, dus iemand heeft destijds een zeer lucratieve investering gedaan. Krankzinnige cijfers, zeker als je je bedenkt dat ze ooit uit een bak met door het bedrijf weggegooide productiematerialen zijn gevist, gratis mee te nemen voor werknemers.

Gelukkig kun je ook op goedkopere manieren van een stukje Star Wars-geschiedenis genieten. Deze week is namelijk The Acolyte van start gegaan. Een compleet nieuw tijdperk, met The Matrix en Squid Game-sterren in de hoofdrol. Je leest er hier alles over.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.