Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Bob Marley-film met ‘vrouwelijke James Bond’ polariseert filmcritici

Met een budget van 70 miljoen dollar en een box office van 170 miljoen dollar tot nu toe is Bob Marley: One Love een bescheiden bioscoophit. Er is alleen een tweespalt tussen filmcritici en het publiek.

In de laatste jaren zijn veel goede biopics over muzikanten uitgekomen. Bohemian Rhapsody over Freddie Mercury, Rocketman over Elton John en Elvis over Elvis Presley waren stuk voor stuk heerlijke films. Maar hoe vertolkt Kingsley Ben-Adir reggaelegende Bob Marley en Lashana Lynch (de ‘vrouwelijke James Bond’) zijn vrouw Rita?

Bob Marley: One Love in Nederlandse bioscoop

De film biedt een blik op het leven van de legendarische reggaemuzikant Bob Marley, een icoon die generaties inspireerde met zijn boodschap van liefde en eenheid. One Love begint in 1976, te midden van een gewapend politiek conflict dat het dagelijks leven in Jamaica beïnvloedt.

Bob Marley kondigt aan dat hij gaat optreden tijdens een concert, Smile Jamaica, om vrede tussen de strijdende partijen te promoten. Tijdens de voorbereidingen voor het concert worden Marley, zijn vrouw Rita en enkele andere leden van zijn band neergeschoten door aanvallers. Dit klinkt veel minder feel-good dan de film uiteindelijk is.

Complimenten Kingsley Ben-Adir

Bob Marley wordt gespeeld door het Britse acteertalent Kingsley Ben-Adir, die je onlangs nog zag als basketbal-Ken in Barbie. Niemand minder dan James Bond-actrice Lashana Lynch speelt zijn vrouw.

Bob Marley-film met vrouwelijke James Bond polariseert filmcritici
Kingsley Ben-Adir als Bob Marley (Afbeelding: Paramount Pictures)

Kan niet fout gaan, zou je zeggen. Ware het niet dat de biopic slechts 43% scoort op Rotten Tomatoes onder filmcritici. Het algemene kritiekpunt: té feel-good. Positieve recensenten loven juist de hoofdrolspelers. En wees gerust: onder het publiek is de score 92%. “Het is net of je naar de échte Bob Marley kijkt.”

‘Vrouwelijke James Bond’ Lashana Lynch

Ja, dat was even schrikken in No Time To Die. Ineens was er nóg een 007. Lashana Lynch, een actrice met Jamaicaanse roots, was niet letterlijk de eerste vrouwelijke James Bond, maar wel de eerste vrouwelijke 007. En dat leidde tot veel kritiek, die je kunt beschouwen als diep triest.

Lashana Lynch vrouwelijkse james bond
Lashana Lynch als de vrouwelijke 007 in No Time To Die (Afbeelding: EON)

Bob Marley: One Love is nu te zien in de Nederlandse bioscoop.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.