Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 23 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Blueair Blue-review: stijlvolle manier om je hooikoorts te temmen

De lente is nu écht begonnen. De zon laat zich steeds vaker zien, het kwik begint te stijgen en de bloemen staan in bloei. Dat laatste is voor mensen met hooikoorts echter een ware hel. Dat de buitenlucht zich vult met pollen kun je helaas weinig aan doen. Voor binnen is er gelukkig wel een oplossing: de stijlvolle luchtreinigers van Blueair.

Luchtreinigers zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Als je gaat zoeken kom je al snel uit bij de usual suspects zoals Philips, Dyson en andere bekende merken. Toch loont het om verder te kijken, want er zijn nog veel meer partijen op de markt. Zo ook Blueair.

Minimalistisch in ontwerp en gebruik

Blueair is een Zweeds bedrijf dat zich volledig richt op luchtreinigers. Zweden behoort tot de Europese landen met de schoonste lucht, dus ze weten waar ze het over hebben. Daarnaast kiest Blueair, zoals je van een Zweeds bedrijf mag verwachten, voor kenmerkend Scandinavisch design. Minimalisme, eenvoud en functionaliteit staan dus voorop.

Blueair Blue hooikoorts luchtreiniger
Scandinavisch design (Afbeelding: Blueair)

Dat merk je meteen wanneer je de Blueair Blue uit de doos haalt. Deze luchtreiniger is strak en eenvoudig. Een goede keuze, want hierdoor valt hij ondanks zijn redelijke formaat niet meteen op. Waar luchtreinigers van andere merken snel opvallen (soms een bewuste keuze), is de Blueair Blue subtiel. Hierdoor gaat hij op een natuurlijke manier op in inrichting. Tenzij je een heel ongebruikelijke stijl hebt.

Blueair Blue doet niet aan overbodige opsmuk

Niet alleen het ontwerp blinkt uit in eenvoud, ook het gebruik is zo simpel mogelijk gehouden. In een wereld waarin ieder apparaat slim moet zijn, blijft de Blueair Blu bewust ‘dom’. Wat we daarmee bedoelen is dat je hem niet aan de wifi hoeft te hangen en ook geen app nodig hebt om hem te bedienen. Gelukkig maar, want van dat soort apparaten hebben we er inmiddels wel genoeg.

Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en deze luchtreiniger doet zijn werk. Er is geen gedoe met verschillende instellingen. Er is slechts één knop waarmee je kan wisselen tussen de drie snelheden, en zelfs dat is niet per se nodig. Er is namelijk ook een automatische stand. De Blueair Blue kan zelf meten hoe vervuilt de lucht is en bepalen welke stand het beste is.

Geen slimme, maar zelfstandige luchtreiniger

Door het gebrek aan wifi, overbodige opties en allerlei verschillende knoppen moet je echter niet gaan denken dat dit een geen moderne luchtreiniger is. De Blueair Blue zit vol met slimme en geavanceerde technieken. Ze zijn echter zo verwerkt dat je daar zelf niet over na hoeft te denken. Hij geeft je alleen de opties en informatie die je echt nodig hebt.

Krachtig én toch zuining (Afbeelding: Blueair)

Verwacht dus geen apparaat dat je precies vertelt hoeveel en welke soort deeltjes hij uit de lucht heeft gehaald. De Blueair Blue doet gewoon waarvoor je hem gekocht hebt: het reinigen van de lucht. Hiervoor maakt hij gebruik van van een filtersysteem dat bestaat uit drie delen.

Van hooikoorts tot kattenallergie

De stoffen hoes aan de buitenkant zit er niet alleen voor de sier, maar is ook de eerste stap van het filtratiesysteem. Deze vangt de grote stofdelen en beschermt zo de andere delen twee van het filteringssysteem: een deeltjesfilter en een carbonfilter. Deze kunnen zich zo volledig richten op het verwijderen van fijne stofdeeltjes, huidschilfers (van huisdieren), pollen en andere kleine deeltjes.

Blueair maakt daarvoor gebruik van wat ze zelf HEPASilent noemen. Dit is een combinatie van elektrostatische en mechanische filtering. Hierdoor kunnen ze een filter gebruiken met een lagere dichtheid. Dit maakt deze luchtreiniger zuiniger en stiller, zonder in te leveren prestaties.

De Blueair Blue is een stille luchtreiniger met power

Die prestaties zijn behoorlijk indrukwekkend. Zo kan de Blueair Blue alle lucht in een ruimte van 17, 36 of 51 vierkante meter (afhankelijk van het model) bijna 5 keer per uur volledig filteren. Dit betekent dat iedere 12,5 minuten 99% van alles slechte deeltjes uit de lucht wordt gehaald. Ideaal als je last hebt van hooikoorts of een andere allergie.

Blueair Blue hooikoorts luchtreiniger
In vijf verschillende kleuren (Afbeelding: Blueair)

Dit gebeurt dus allemaal zonder dat je er zelf op hoeft te letten. De Blueair Blue is gemaakt om het je zo makkelijk mogelijk te maken en je zo min mogelijk lastig te vallen. In een wereld vol slimme en ingewikkelde luchtreinigers is dat best wel een verademing. Het enige wat je nog wel moet doen is het filter vervangen. Dit hoeft gemiddeld genomen echter maar twee keer per jaar en is een fluitje van een cent.

No-nonsense hooikoorts-killer

Onderaan de streep is de Blueair Blue een hoogwaardige en stijlvolle luchtreiniger die het niet moeilijker maakt dan het is. Niet qua ontwerp, maar ook niet als het aankomt op bediening. Dus mocht je last hebben van hooikoorts of een andere allergie en op zoek zijn naar een goede luchtreiniger die gewoon doet wat hij belooft, neem de Blueair Blue dan zeker in overweging.

Blueair Blue hooikoorts luchtreiniger
Daar staat onze nieuwe held (Afbeelding: Blueair)

Benieuwd naar de verschillende modellen en opties? Klik hier voor het complete overzicht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.