Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Black Friday-data 2023 voorzien economische recessie’

Analisten van Bloomberg zijn gealarmeerd door Black Friday. De hogere middenklasse geeft een pak minder geld uit dan verwacht. Volgens de experts een signaal van een economische recessie in de nabije toekomst.

Ook in Nederland zijn er tekenen aan de wand van stagnatie. Net voor de verkiezingen werd bekend dat onze groei een stuk lager uitvalt dan verwacht. Volgt er een economische recessie?

‘Economische recessie voorspeld’

Alarmbellen in de Verenigde Staten echoën tot ver over de Atlantische Oceaan. Getuige elke economische recessie van de voorbije honderd jaar. Volgens Bloomberg hield voornamelijk de hogere middenklasse in Amerika de voorbije hoogconjunctuur van de economie in stand. Maar net nu met Black Friday – een traditionele periode van hoge uitgaven – zijn er stevige indicaties dat dit segment van de samenleving de portefeuille voortaan liever op zak houdt.

In de drie maanden voorafgaand aan Black Friday zag een groep retailers die zich richt op de hogere middenklasse – waaronder Apple – de grootste omzetdaling in twee jaar tijd. Ook winkelcentra in welgestelde gebieden delen in de klappen. Het aantal klanten over de vloer is sterk gedaald. Volgens data van Bloomberg over deze bedrijven werd er 14 procent minder uitgegeven aan duurdere producten. Met uitschieters tot wel 70 procent leeft de angst voor een economische recessie.

Meer dan alleen een slechte Black Friday

“Jaren van hoge inflatie en stijgende rente hebben het humeur van sommige consumenten verzuurd”, luidt de conclusie van het financieel tijdschrift. “Hoewel de banenmarkt sterk gebleven is, hebben de reële inkomens periodes van daling gekend, waarbij delen van de hogere middenklasse een grotere klap hebben gekregen.”

Daarnaast zijn dalende vastgoedprijzen ook een teken de wand van een aankomende economische recessie. “Het uitgavenpatroon van de hogere middenklasse weerspiegelt vaak hoe ze denken over hun rijkdom. Dit hangt sterk samen met de waarde van hun huis. In verschillende grote markten zijn de vastgoedprijzen gedaald”, volgens Bloomberg. “Rijkere Amerikanen maken zich steeds meer zorgen over hun baan en kiezen ervoor om schulden af te betalen”, klinkt het verder nog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.