Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

De Bitcoin-voorspellingen voor 2021 zijn bizar: ‘Zeker zes cijfers’

De Bitcoin-voorspellingen voor 2021 lopen uiteen, maar de meeste experts verwachten zeker zes cijfers. Er wordt zelfs gesproken over een waarde van een half miljoen dollar. Tegelijkertijd zijn er ook zeepbel-verwachtingen.

Donderdagavond bereikte de bitcoin even een nieuw record van 40.000 dollar. De koers van de cryptomunt heeft de afgelopen tijd een enorme klim gemaakt. Waar we half december nog schreven dat bitcoin de magische grens van 20.000 dollar was gepasseerd, was de munt rond de jaarwisseling 30.000 dollar waard. Binnen een maand tijd is de waarde van bitcoin dus verdubbeld. En volgens veel experts is het einde nog lang niet in zicht.

Sterker nog, veel mensen zijn ervan overtuigd dat de bitcoin koers in 2021 de zes cijfers zal bereiken. Wat zijn de voorspellingen van experts, analisten én critici over de cryptomunt?

Voorspellingen Bitcoin in 2021

Steeds meer professionele investeerders en bedrijven maken de stap naar bitcoin. Het is één van de redenen dat de munt zo hard in de prijs stijgt. In de loop van 2020 kocht MicroStrategy, een groot Amerikaans adviesbedrijf, bijvoorbeeld maar liefst 1 miljard dollar aan bitcoin. Ook vermogensbeheerder Guggenheim Partners kocht voor 500 miljoen dollar aan bitcoin eind vorig jaar. Zij verwachten namelijk dat de Bitcoin eind 2021 maar liefst 400.000 dollar waard zal zijn.

Ze zijn niet de enige die hoge verwachtingen hebben voor de bitcoin dit jaar. Een analist van Citibank (de op een na grootste Amerikaanse bank) durfde in zijn voorspellingen voor 2021 te beweren dat de cryptomunt dit jaar de 318.000 dollar aantikt. Maar er zijn analisten en experts die het zelfs nog rooskleuriger in zien. Catherine Wood, CEO van ARK Invest, verwacht dat de bitcoin dit jaar 500.000 dollar waard zal zijn.

Andere experts en analisten zijn ook optimistisch, maar hebben iets voorzichtigere voorspellingen. Zakenbank JP Morgan denkt dat de bitcoin kan stijgen naar 100.000 dollar. Bloomberg-analist Mike McGlone verwacht dat we dit jaar een prijs van 50.000 dollar zien. Ten slotte verwacht Simon Dedic, oprichter van crypto researchbedrijf Blockfyre, dat de cryptomunt de 150.000 dollar zal bereiken.

Instorting van de koers?

Of de bitcoin in 2021 de zes cijfers zal bereiken, kan natuurlijk niemand met zekerheid zeggen. Er zijn namelijk ook marktonderzoekers die een instorting van de koers niet uitsluiten. Heel gek zou dat ook niet zijn: in 2017 haalde de cryptomunt bíjna een record van 20.000 dollar. Maar vlak voor dat bereikt werd, stortte de koers in. In één maand verloor de bitcoin 65 procent van zijn waarde. En in september 2018 was de koers zelfs 80 procent afgenomen sinds de piek.

Patrick van der Meijde, crypto-ondernemer en voorman van de Verenigde Bitcoin-bedrijven Nederland, laat aan NRC weten dat hij zo’n flinke inzakking van de koers niet uitsluit. Wel verwacht hij dat op de lange termijn de stijging zal doorzetten, met sterke stijgingen en sterke tijdelijke dalingen.

Er zijn ook genoeg mensen die de cryptowereld een zeepbel vinden, die elk moment uit elkaar kan spatten. Econoom Nouriel Roubini adviseert je niet gek te laten maken door de voorspellingen voor 2021. “Investeren in bitcoin is hetzelfde als je portfolio inzetten in een gemanipuleerd illegaal casino”, zei hij daarover in een tweet.

Het grootste gevaar is waarschijnlijk de steeds strenger wordende regulering. Guy Hirsch is manager bij eToro, één van de bekendste bitcoin-handelaren ter wereld. Hij noemt het feit dat toezichthouders en waakhonden zich met de cryptowereld gaan bemoeien ‘donkere wolken aan de horizon’. In Nederland moeten cryptobedrijven zich nu bijvoorbeeld registreren bij De Nederlandse Bank. Het is de reden dat eToro een week geleden moest stoppen in Nederland. Dit soort maatregelen doen de markt geen goed, vertelde Hirsch al eerder aan Bloomberg.

Wat je met deze verwachtingen en voorspellingen van 2021 doet, laten we aan jou over. Check hier live de koers van de bitcoin in euro’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.